Creative

Så här enkelt pimpar du din jeansjacka

Våren är ofta en tid full av hjärtesorg och handarbete är terapi. Sommartid är jeansjacketid, och jeansjackor är utmärkta att brodera på. Viktoria Ottoson visar hur du kan smycka din jacka.
 
Jag har haft idén om en broderad jeansjacka under flera år, men aldrig riktigt kommit till skott. Men plötsligt möttes flera olika krafter i samma punkt: införskaffandet av rätt jacka, ett typiskt vårligt heartbreak och den ofantliga insikten att vänskap är det allra viktigaste.
 
Det finns många sätt att arbeta kreativt på, jag har aldrig riktigt en klar bild framför mig i början, utan låter det växa fram allt eftersom. Utgångspunkten till motivet här var när en kompis sa “Chicks before dicks” och jag visste att det skulle passa perfekt på min jeansrygg.
 
Att brodera ett citat blir också som att upprepa ett mantra för sig själv – för att inte tala om att våga gå omkring på stan med det.

jeansjacka1

1. Du behöver:

– En jeansjacka, gärna second hand. Jag köpte min för 30 kronor på Röda Korset i Åmål
– Broderigarner (bomull) i många olika färger, gärna pastell
– Vass men liten nål
– Broderiring i trä
– Ljus penna att skissa på tyget med
– Papper och penna att förskissa med

jeansjacka3

2. Inför ett broderi hänger jag en massa på internet och jag har en Pinterestboard med inspiration. Men – det finns tonvis av saker till att inspireras av – kompisars tatueringar, serietidningar, Wes Andersson-filmer eller bara en människa på gatan.

Såklart kan en börja brodera direkt och inte skissa upp, men jag gillar att ha en idé om kompositionen och färgskalan, även om jag alltid ändrar på den. I det här stadiet är det också bra att fundera över var den ska vara och hur stor den ska vara.

jeansjacka4

3. När jag känner att jag har en idé jag är nöjd med för jag över den till tyget med den ljusa pennan, spänner upp tyget på broderiringen och börjar brodera.

jeansjacka5

4. Ett bra stygn att börja med, särskilt för att göra text, är kedjestygn. Det är mjukt, lätt att lära sig, går snabbt och är särskilt bra till att göra linjer – kanske lite sämre om en skulle vilja fylla stora ytor med färg.
 
Viktigt att komma ihåg är att alltid fästa garnet och se till att det inte trasslar sig på baksidan.
 

5. Sedan är det bara att följa skissen så gott det går – men det är bra att stanna upp lite då och då och fundera över i vilken riktning broderiet går. Lyser en viss färg upp för mycket? Vilka delar ska vara hårda och vilka mjuka? Och vad är det viktigaste i kompositionen?
 
Beroende på storleken kan sådan här broderier ta ganska lång tid, men turligt nog är handarbete väldigt beroendeframkallande och kombineras med fördel med nostalgisk ungdomskultur.
 
Det här broderiet gjorde jag till stora delar framför första säsongen av OC (som jag inte har sett förrän nu). Tv-serier och pyssel är den ultimata avkopplingen enligt mig.

jeansjacka6

6. Till slut är det bara att dubbelkolla att garnet är fäst och klippa av långa stumpar. Sedan är den redo att bäras upp och ta över sommaren.
 
Det kan hända att jag lägger till saker men för nuet känns den färdig och det är en sjuk stolthet att ha på sig någonting en har lagt ner en massa tid på. Jag lär ha tappat bort den innan sommaren är över men det gör inget för den har redan gjort så mycket för mig.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!