Teknik är något vi alla använder oss av dagligen och vare sig det handlar om att bädda in videor för en hemsida, redigera bilder eller hitta fuskkoder till datorspel. Det är däremot förhållandevis få som ens tänkt tanken på att ha en kärriär inom detta. Just nu är IT-branschen med stor marginal mansdominerad, men Alice Marshall är någon som jobbar för att ändra detta. Creative tog chansen att prata med henne för att lära oss mer av hur vi, men kanske speciellt du, kan ta över världen.
– Jämställdhet och mångfald är några av de viktigaste frågorna tycker jag, för att de påverkar allt annat. Jag tittar ibland på nobelpristagarna och där ser man väldigt tydligt att de som får mest plats är fortfarande vita män. Hur mycket längre hade vi kommit som samhälle om alla hade samma möjligheter?
Som expert inom jämställdhet och mångfald har Alice Marshall specialiserat sig inom IT-industrin och startat företaget Equality Inc. Deras hemsida inleder med “How many Einsteins have we missed?” och förklarar vidare hur vi varje dag går miste om allt från fantastiska tekniska lösningar till botemedlet mot cancer, bara för att alla inte erbjuds samma möjligheter och förutsättningar.
– Jag hjälper företag att komma igång med deras jämställdhets- och mångfaldsarbete, bl.a. med mitt 90 Day Diversity Program, där jag utbildar folk inom omedvetna fördomar, jämställdhet, mångfald och inkluderande ledarskap.
Paralellt driver Alice Marshall även bloggen Gender Equality In Technology som sponsras av Google. Där skriver hon om myten att det inte finns några kvinnor inom tech, hur en övertygar chefen att satsa på jämställdhet och förklarar hur en kan få kvinnor att känna sig välkomna i en mansdominerad bransch.
Du valde just IT-branschen, vad är det med den som är så spännande?
– Jag valde IT medvetet när jag skrev min Masters-uppsats med IBM och ett annat IT-konsult företag, för att jag visste att branschen var snabbt växande och också fanns i både Sverige och USA – där jag kommer ifrån.
IT är en av de bästa branscherna att vara i, för att den är oerhört kreativt och innovativt. Det finns nya startups varje dag och folk skapar nya grejer hela tiden! Att kunna vara med och se förändring varje dag är jätteroligt.
– Tjejer är dock underrepresenterade i de flesta IT-utbildningar, och bland kodare. Programmerare är det vanligaste yrket i hela Stockholm, men det är bara 22% kvinnor och 78% män. Det finns också en brist på programmerare i Sverige, och i Europa i stort. EU-kommissionen säger att Europa kommer att sakna 1 miljon programmerare år 2020. 62% av IT-företag har svårt att rekrytera pga brist på kompetens.
– Det finns en rolig klipp här som visar vilka roliga stereotyper det finns om tjejer och kodning.
Varför borde fler tjejer utforska IT-branschen?
– För att det är roligt att kunna skapa saker som du vill ha dem, du kan designa spel som du vill spela. Du kan skapa precis vad du vill. Man får också bra betalt för de flesta yrken inom IT.
Det behövs fler tjejer för att IT handlar om de flesta grejerna som vi använder dagligen: appar, mobiler, datorer, spel, hur allt ser ut, hur det är designat. Är det rätt att det är 78% män som designar allt som vi använder dagligen? Känns det rättvist? Känns det som det bästa sättet att göra det?
Vad finns det för exempel på kvinnor att se upp till som redan tagit steget?
– Annie Thorell var konsult och hon bytte karriär för att bli kodare. Mycket spännande.
En av de grymmaste hackers i världen är Parisa Tabriz, som leder security på Google Chrome.
Kvinnan som byggde det första 4G-nätverket i hela världen (på Ericsson), så att vi kan nu använda alla de roliga video-appar som Snapchat, lyssna på musik på Spotify, prata med varandra på Twitter, utan att hela nätverket blir super långsamt, heter Ingrid Nordmark.
Vad har du för råd till någon som tycker att IT låter spännande och vill veta mer?
– Jag skulle tipsa om att engagera sig i en av de många organisationerna som stöttar tjejers intresse för teknik. Här kommer några av dem:
Pepp! – mentorprogram för alla i gymnasiet som identifierar som tjejer. Ingen annan krav på utbildning.
Tjejer Kodar – Resor till olika platser som Barcelona för att lära tjejer att koda under en vecka.
Women in Tech – Kom till eventet om tech som brukar vara i mars.
Pink Programming – Meetups där tjejer lära sig att programmera utan krav på förkunskap.
Guldkorn från Alice Marshalls blogg för dig som är nyfiken på IT:
1. Tänk om jag fattat att teknik var för mig. Det här är en tjej som jobbar inom musik, som skulle ha velat att jobba inom tech om hon hade vetat allt som hon vet nu.
2. Svenska Jämställdhetsmästare i teknik-branschen, Del 1 och Del 2. Den här bloggen berättar allt som händer med jämställdet inom tech i Sverige just nu.
3. Genidraget gör dig till kodare. Den här bloggen berättar om Annie Thorell’s resa från konsult till kodare.