Hälsa

10 tips som gör det mycket lättare att morgonträna

Fågelkvitter, tomma gator och krispig morgonluft. Inget annat hinner komma emellan och du skuttar vidare till jobbet med energin på topp. Att börja morgonen med ett träningspass låter superbra i teorin men kanske inte alltid lika bra när klockan ringer mitt i natten (för det är ju precis så det känns).

Foto: Unsplash

Men faktum det finns ett gäng tips och knep som gör det så mycket lättare att morgonträna. Gå från att vara en snoozare till att bli en sån där som gillar morgonträning med de här tio punkterna:

1. Förbered dig kvällen innan
Ställ klockan och lägg fram träningskläderna. En del bruka tipsa om att du ska sova i dina träningsplagg, men hur skönt är det egentligen att krypa ner under täcket i en tajt träningsbehå? Nej, lägg kläderna inom räckhåll från sängen istället, det räcker gott och väl. Packa jobbväskan och se till att du har frukosten och lunchlådan förberedd. Om allt står klart är det enkelt att ta sig ut genom dörren (och du får fler sköna minuter i sängen). Du skapar dessutom en bra känsla inför nästa gång det är dags för morgonträning. Typ: Det där var ju inte så svårt…!

2. Gå och lägg dig
Kanske lättare sagt än gjort, men det blir både fysiskt och mentalt lättare att kliva upp om du vet att du fått tillräckligt många timmar. För när gick du senast och la dig 00.45 för att skutta upp innan tuppen, redo för burpees!

3. ”Roliga” timmen
Du blir mycket mer motiverad att morgonträna om du gillar passet du planerat. Backintervaller är visserligen bra träning, men kanske inte det du ”längtar” efter när du slår upp ögonen klockan 05.35 en tisdagmorgon. Välj istället ett snällare pass när du ska morgonträna, när du väl är på plats kommer du ändå med stor sannolikhet att köra riktigt hårt.

4. Ladda batterierna
Ljus gör dig piggare så upp med rullgardinen så fort klockan ringer, eller gå ut i vardagsrummet och möt ljuset (om sambon har invändningar mot det plötsliga ljusinsläppet). När det är mörkt på morgnarna kan det vara läge att investera i en väckarklocka med wake-up light. Har du väldigt svårt att ta dig ur sängen, kasta ner kudden på golvet! Utan kudde är det inte lika mysigt att ligga kvar.

5. Morgonkaffet!
Att kaffe får dig att piggna till är ingen hemlighet, men visste du att bara doften av kaffe sätter igång ditt feel-good system? Skaffa en timer som går igång tio minuter innan klockan ringer så vaknar du till den härliga doften av nybryggt kaffe.

6. Boka en dejt
Du hoppar inte över passet om du vet att din kompis väntar på dig. Boka minst en tidig träningsdejt med vänner varje vecka. Samma sak gäller PT-pass. Inte vill du svika din tränare (och dessutom behöva betala fast du inte var där!) bara för att du hellre väljer att somna om en stund. Att ha någon som planerar ditt upplägg och som pushar dig att genomföra passen är dessutom ett väldigt effektivt sätt att få ut så mycket som möjligt av träningen.

7. Bootcamp!
På samma tema som förra punkten, det blir mycket lättare att pallra sig iväg när någon (och i det här fallet ett helt gäng!) väntar på dig. På många orter finns det massor av olika bootcamp -och militärträningsgrupper att träna med tidiga morgnar. Gemenskapen i gruppen blir dessutom något utöver det vanliga, att svettas och utmana sig själv sida vid sida med andra skapar starka band. Testa!

8. Anmäl dig till ett lopp
Det behöver såklart inte betyda att du signar upp för ett ultramaraton och sen spenderar varje ledig stund under kommande år till att springa, sova och äta grönkål – men ett lopp under nästa år kommer garanterat ge en extra skjuts i motivationen att gå upp lite tidigare för att hinna med träningen innan jobbet.

9. Sätt mål
Vill du kunna göra 20 armhävningar? Springa en hel mil i sträck? Välj ditt mål, när du ska ha uppnått det och börja jobba. Det kommer garanterat göra det lättare att kliva i tajtsen när klockan ringer.

10. Muta dig själv
Är du riktigt svårflörtad – prova att muta dig själv med en smarrig frukost från favoritkaféet som du kan se fram emot efter träningen. Eller belöna dig med en extra god lunch dagar du morgontränat. Kanske får du en belöning i form av nya träningsskor eller en snygg klänning efter att ha morgontränat tre pass i veckan i en månad? Mutor är okej!

Läs även: 

Sporty spring! 35 snygga och smarta träningsväskor.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!