Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Inga mer sömnproblem – här är 10 effektiva knep mot snarkning!

Få bukt på snarkande och sömnproblem, här är de bästa tipsen för en ljudlös sömn.

Foto: REX/Shutterstock

Råkar du också leva med en person som ger dig sömnproblem på grund av högljudda snarkningar om nätterna? Eller är du kanske en snarkare själv? Beroende på vilken sida av problemet du står kan det vara extremt frustrerande. Snarkandet måste få ett slut, det kan vara påfrestande både på ert förhållande och på humöret. Därför har Metro Mode nu hittat 10 grymma lösningar för tystare nätter och bättre sömn.

Foto: Rex & All Over Press

Ta en varm dusch innan du går och lägger dig KÖP

Ta en varm dusch innan du går och lägger dig

Snarkande förekommer när luftflödet genom halsen eller näsgångarna blir trånga på ett onaturligt sätt. Din vakna tid förhindras detta automatiskt av kroppen. Så nattetid är det ofta luft i begränsade näsgångar som kan orsaka snarkande. Men genom att ta en varm dusch innan det är dags att sova kan vidga luftvägarna. För att öka på effekten ännu mer kan du, medan du står i duschen, skölja näsan med en saltvattenlösning (finns på apoteket) för att rensa ur och vidga ännu mer.

KÖP

Nästa bild
Ändra sovställning KÖP

Ändra sovställning

Vissa sovställningar kan vara sämre för en snarkare. Att sova på rygg kan till exempel göra att din tunga och den mjuka delen av gommen pressas mot bakre delen av din hals, vilket kan orsaka snarkningar. Lägg dig på sidan eller på mage med en kudde som stöd bredvid dig för att förhindra att du ska rulla över på rygg.

KÖP

Nästa bild
Håll dig återfuktad KÖP

Håll dig återfuktad

När du har vätskebrist kan din mun och näsa bli klibbiga inifrån för att kroppen försöker att återfukta slemhinnorna. Så se till att få i dig ordentligt med vatten under dagen!

KÖP

Nästa bild
Bort med dammråttorna KÖP

Bort med dammråttorna

Allergi eller dammkänslighet kan leda till snarkande. Kanske vet du inte om att du är känslig mot damm, men det kan vara värt att hålla ditt sovrum väldammat ändå. Lampskärmar, element och gamla kuddar är riktiga bovar, så se till att hålla sovrummet fräscht.

KÖP

Nästa bild
Alkohol KÖP

Alkohol

Ingen överraskning kanske. Men när du dricker alkohol har dina halsmuskler en tendens att bli “för avslappnade”. Kroppens naturliga försvar mot hindrade luftvägar försvagas och resultatet blir: Snarkningar! Så drick din sista drink senast fyra timmar innan det är dags att sova för att undvika detta.

KÖP

Nästa bild
Munövningar KÖP

Munövningar

Att göra mungymnastik kan faktiskt hjälpa dig!  Pressa tungan mot gommen och för den fram och tillbaka. Eller försöka att lyfta den bakre mjukare delen av din gom och gör et “aaaah” ljud långt bak i munnen. Genom att göra dessa övningar en kort stund varje dag kommer du att stärka upp musklerna i munnen och få dem stramare, vilket kan hjälpa mot ditt snarkande.

KÖP

Nästa bild
Hjälp utifrån KÖP

Hjälp utifrån

Om dina snarkningar kommer från näsan snarare än halsen så kan det vara värt att prova ett hårt plåster som fästs utanpå din näsa för att vidga näsgångarna. Plåstret fästs över näsryggen från ena sidan till den andra och det finns flera olika sorter att få tag i på ditt apotek.

KÖP

Nästa bild
Prova nässpray i måttliga mängder KÖP

Prova nässpray i måttliga mängder

Om du bara snarkar ibland eller tror att ditt snarkande är kopplat till exempelvis pollenallergi och liknande så kan det vara värt att testa en nässpray. Använd ibland om snarkandet blir outhärdligt, men undvik att bli beroende genom överanvändning!

KÖP

Nästa bild
Prova en luftfuktare KÖP

Prova en luftfuktare

Om ditt sovrum är varmt och torrt får din näsa jobba extra hårt när du andas in vilket kan leda till ökad trängsel i näsgångarna. Prova att ställa en luftfuktare i sovrummet, det kan hjälpa.

Pris: 1 799 kronor.

KÖP

Foto: Åhléns

Nästa bild
Skaffa en snarkskena KÖP

Skaffa en snarkskena

Det kan till en början vara ovant och obekvämt men i det långa loppet så vänjer man sig och kan leda till bättre och djupare sömn. En snarkskena går att köpa på apoteket eller online och hjälper dig från att hålla munnen helt stängd och flyttar din käke något framåt vilket verkar positivt mot snarkande.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!