Hälsa

5 tips som får dig att somna på sommaren – fast det är ljust ute och jättevarmt inne

När det är sommar kan det kännas helt omöjligt att somna. Dels för att det faktist aldrig blir mörkt ute (vilket får kroppen att tro att det är dag) och dels för att det är sjukt varmt i sovrummet. Vi har tipsen som får dig att somna på ett kick.

Foto: Pexels

Se tipsen nedan!

Källa: Purewow/Hälsoliv

1. Ta en dusch innan du lägger dig

1. Ta en dusch innan du lägger dig

Det är nästan omöjligt att somna när solen har värmt upp hela sovrummet. Lösningen på det är att ta en kall dusch innan du går och lägger dig. Vanligtvis ska du ta en varm dusch på kvällen för att bli mer avslappnad. Men är din omgivning varm ska du ta en kall dusch. Då sänks din kroppstemperatur och det kommer kännas lite skönare att krypa ner under täcket.

Foto: Pexels

Nästa bild
2. Byt till en bovetekudde

2. Byt till en bovetekudde

Okej vad sjutton är en bovetekudde tänker du nu? Jo, det är ett miljövänligt alternativ till polyester- och dunkuddar. Kuddarna är fyllda boveteskal och ska vara mycket svalare än andra kuddar. Med andra ord, perfekt på sommaren. Luften cirkulerar fritt mellan skalen och blir därför sval hela natten.

Foto: Pexels

Nästa bild
3. Ha extra mörkt i sovrummet

3. Ha extra mörkt i sovrummet

Är klockan elva men det är lika ljust ute som om klockan vore fyra så är det svårt att somna. När du väl har somnat finns det en stor risk att du vaknar i gryningen av att solen skiner in (supermysigt, men inte om en är jättetrött). Satsa därför på att skaffa ett par mörkläggningsgardiner eller en rullgardin. Mörkt och skönt och du kan somna gott.

Foto: Unsplash

Nästa bild
4. Ha mörkt i sovrummet hela dagen

4. Ha mörkt i sovrummet hela dagen

Har solen värmt upp sovrummet under dagen spelar det ingen roll om du tar en dusch, har en specialkudde eller har mörkt i sovrummet. Rummet kommer ändå vara uppvärmt. Så dra för persiennerna, rullgardinen eller vad du än har för mörkläggning. Då kommer inte solen in under dagen och sovrummet är svalt när du ska lägga dig.

Foto: Unsplash

Nästa bild
5. Ha rutiner

5. Ha rutiner

När de är så ljust ute förstår inte hjärnan att det är dags att sova. Ha därför fasta rutiner, gå och lägg dig vid ungefär samma tid och gör samma sak innan du går och lägger det. Det kan vara att du tar en promenad, dricker te eller läser en bok, då lär sig kroppen att det snart är dags att sova. Avstå från aktiviteter som är pulshöjande som ett svettigt träningspass, datorspel eller en spännande film.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!