Hälsa

8 poddar om psykisk ohälsa som alla borde lyssna på

Det finns podcasts för alla smaker och vi kan inte tänka oss något mer rogivande än en promenad tillsammans med ett intressant samtal i hörlurarna. Här listar vi åtta av de bästa poddarna som kämpar för att ta bort tabun, skulden och skammen kring psykisk ohälsa.

Foto: Instagram @detskaverpodcast/Unsplash

Allt fler personer lider av depression, panikångest och andra former av psykisk ohälsa, något vi måste börja prata om i ännu större utsträckning – och sluta må dåligt i tystnad. Ett steg i rätt riktning är alla de poddar som på olika sätt för viktiga samtal kring ämnet, i bildspelet hittar du åtta av de bästa!

Läs även: 

Psykisk ohälsa blir allt vanligare – här är de vanligaste symptomen.

Psykisk ohälsa ökar bland unga – det här sägs vara orsaken enligt forskarna.

Poddarna och musiken du inte får missa i höst – här är Spotifys nyheter 2021.

Sommarens bästa poddar!

Här är sommarens mest spelade låtar och poddar!

Ångestpodden

Ångestpodden

Ångestpodden tar upp tankar och funderingar som många har, men inte vågar prata om högt. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg pratar om allvarliga ämnen på ett lättsamt sätt för att skapa mer öppenhet kring psykisk ohälsa.

Lyssna på podden här.

Nästa bild
P3 Psykologen

P3 Psykologen

I radioprogrammet P3 Psykologen, som också släpps som podd, tar Hanna Hellquist tillsammans med psykologen Lasse Övling upp ungas psykiska ohälsa. I varje avsnitt har pyskologen ett djupgående samtal med en lyssnare, till exempel om sorg, ensamhet och att kunna slappna av.

Lyssna på podden här.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild
Fredagspodden

Fredagspodden

Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulmans podd är en av Sveriges mest populära. I Fredagspodden pratar de om allt som faller dem in, ämnen som ångest, psykisk ohälsa och feminism ligger dem varmt om hjärtat.

Lyssna på podden här.

Nästa bild
Det skaver

Det skaver

Vännerna Elsa Ekman, Nadia Kandil och Cassandra Klatzkow väjer inte för några ämnen – i den här ärliga podcasten pratar de om allt från dåligt dejtingsjälvförtroende till att inte orka ta tag i saker och andra saker som hör 30-årskriser till.

Lyssna på podden här.

Nästa bild
Sinnessjukt

Sinnessjukt

En podd om psykisk ohälsa där författaren Christian Dahlström tar upp ämnen som depression, ångest, social fobi, panikångest, förlossningsdepression och andra former av psykiska problem. Christian har bland annat skrivit boken “Panikångest och depression”.

Lyssna på podden här.

Nästa bild
Flora & Frida

Flora & Frida

Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson pratar öppenhjärtigt om “ämnen som bränns”. Allt från kroppsbehåring och vänskapsproblem till utbrändhet och prestationskrav. Podden lades ner 2018 men ämnena är lika aktuella idag!

Lyssna på podden här.

Nästa bild
Fyllepodden

Fyllepodden

Med hjälp av kunskap från experter, intervjupersoners berättelser och erfarenheter vill Sanna Lundell och Anitha Schulman lyfta olika aspekter av alkohol och alkoholkonsumtion.

Lyssna på podden här.

Nästa bild
Beroendepodden

Beroendepodden

Beroendepodden tar upp alla typer av beroenden; missbruk, medberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. Annelie Ståhl (som själv tillfrisknat från både alkoholism och blodcancer) intervjuar personer som får dela med sig av sina erfarenheter kring sina sjukdomar och hur de lyckats ta sig ur beroendet.

Lyssna på podden här.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!