Veganska såser – 10 recept som sätter guldkant på din middag
En god sås gör måltiden komplett – så varför skulle du behöva kompromissa med smaken bara för att du vill laga veganskt? Här är vår guide till hur du rör ihop en riktigt god vegansk sås eller dipp – plus tio recept som du kan kopiera rakt av!
I majonnässåser kan du byta ut äggen mot antingen kikärtsspad eller blötlagda cashewnötter (som blir härligt krämiga när du mixar dem). Cashewnötter funkar även utmärkt som grund i vegansk vaniljsås. För att få cashewsåsen riktigt slät behöver du en höghastighetsmixer.
Hummus och guacamole är två grymma dippsåser som även sätter pricken över i på de flesta måltider där det behövs en god sås. Kikärter och avokado kan du dessutom använda som grund i många andra veganska såser, låt fantasin flöda!
Vad vore livet utan en riktigt god tomatsås? Många veganska såser är tomatbaserade och de går att variera i det oändliga! Havregrädde och kokosmjölk är två favoriter vi gärna använder istället för vanlig grädde. En lite mer otippad (men väldigt krämig och smart) såsingrediens är silkestofun. Kolla in hur du kan använda den i en vegansk bearnaise. Här nedanför hittar du den och nio andra veganska såser.
Klassisk hummus
Så här enkelt gör du den klassiska kikärtsdippsåsen hummus!
Ingredienser
1 burk kikärtor
1 vitlök
1 dl vatten
4 msk tahini
5-6 msk matolja
Salt
Gör så här
Mixa samman alla ingredienser med stavmixer och ringa över lite olivolja, rostade pumpakärnor eller pinjenötter, chiliflarn, persilja eller basilika.
Tips!
Toppa med små goda urkärnade oliverna.
Fotograf: Foodjunkie/Metro Mode
Avokado hummus
Ingredienser
1 burk kikärtor
Olivolja
2 st vitlöksklyftor
Salt & peppar
2 avocado
Chiliflakes
Gör så här:
Häll av kikärtorna och mixa sedan alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och späd ut med med olivolja om det behövs.
Fotograf: Pexels
Äggfri majonnäs med kikärtsspad
Grundrecept till vegansk majonnäs, testa gärna att smaksätta den med vitlök, färska örter, sriracha- eller annan stark chilisås.
Ingredienser
(2 1/2 dl)
3 msk spad från kikärter
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl neutral rapsolja
Gör så här
1. Mixa ihop kikärtsspad med vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar.
2. Tillsätt neutral rapsolja i en tunn stråle under fortsatt mixning, till en slät och fluffig majonnäs.
Recept: Ica
Fotograf: Unsplash
Äggfri majonnäs med cashewnötter
Ingredienser
(2,5 dl)
1,5 dl naturella cashewnötter
Ca 1 msk pressad citron
1 tsk senapspulver
1 dl rapsolja
0,5 dl vatten
Salt
Vitpeppar
Gör så här
1. Blötlägg cashewnötterna i minst 6 timmar, för att de ska bli mjuka.
2. Sila bort vattnet och häll ner cashewnötterna i en mixer tillsammans med citronsaft, senapspulver, rapsolja, vatten, salt och vitpeppar.
3. Mixa till en slät majonnäs. Det tar någon minut. Majonnäsen håller fem dagar i kylskåpet.
Recept: Vegomagasinet.se
Fotograf: Unsplash
Raw vaniljsås
Ingredienser
4 dl ekologiska cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
5 medjooldadlar, urkärnade
3-5 dl vatten, anpassa mängd efter önskad konsistens
0,5 tsk vaniljpulver
2 nypor salt
Gör så här
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Häll såsen över en efterrätt!
Recept: Renee Voltaire
Fotograf: Unsplash
Guacamole
Ingredienser
1 citron
3 avokado
Chili (efter smak)
1 msk Olivolja
Färsk Koriander
Gör så här
Använd gaffel för att mosa avokadon, blanda sen ihop allt i en bunke.
Tips! Lämna avokadokärnorna i guacamolen tills servering – då blir den inte brun.
Fotograf: Unsplash
Vitlöksdipp
Ingredienser
2 dl crème fraîche (havrebaserad)
1,5 klyftor vitlök
1 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm rosmarin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk hackad blad- eller kruspersilja att garnera med
Gör så här
1. Skala och pressa vitlöken i en skål.
Blanda ner crème fraîchen och kryddorna.
2. Servera direkt eller låt den stå och få smak i kylen tills det är dags att äta.
Garnera gärna med hackad blad- eller kruspersilja.
Recept: Receptfavoriter.se
Fotograf: REX
Jordnötssås
Ingredienser
1,5 dl jordnötter
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk ingefära, gärna färskriven
en nypa chilipulver
1 tsk curry
2 dl kokosmjölk
0,5-1 msk farinsocker
1 msk citronsaft
Gör så här
1. Mixa jordnötterna i en matberedare/mixer. Hacka löken och stek denna på medelvärme i olja tills den är mjuk. Finhacka vitlöken och tillsätt den i lökfräset.
2. Tillsätt ingefära, chilipulver och curry, fräs försiktigt ett par minuter, rör om så att det inte blir bränt. Häll i kokosmjölken, farinsockret och jordnötterna.
3. Låt såsen småputtra en stund tills den tjocknar. Häll ner citronsaften.
Recept: vegokoll.se
Fotograf: Instagram @cupfulofkale
Bearnaisesås
Ingredienser
0,5 gul lök eller 1 liten schalottenlök
Någon msk olja (om man vill ha den klassiskt smöriga smaken så ta 1 dl mjölkfritt margarin istället)
1,5 dl vitt vin (se notering nedan)
2 msk vitvinsvinäger
350 gram silkestofu
0,5 tsk gurkmeja
1-2 msk finhackad färsk dragon (eller 1-2 tsk torkad)
Örtsalt, svartpeppar
Gör så här
1. Finhacka löken och stek i lite olja (eller margarinet) på låg medelvärme. Tillsätt vin och vitvinsvinäger, låt vätskan reduceras i ca 4-5 minuter.
2. Häll silkestofun samt den varma vinblandningen i en mixer/blender och mixa blandningen slät. Häll över i en kastrull och tillsätt gurkmeja, dragon, salt och svartpeppar.
3. Låt det stå på låg värme i 20 minuter så såsen blir tjock och smakerna utvecklas. Smaka ev av med lite mer örtsalt.
Recept: Veganstyle.se
Fotograf: Instagram @marialottes
Tomatsås med selleri och citron
Vegansk tomatbaserad sås som passar till sallad, rotfrukter, wraps och ris.
Ingredienser
1 paket krossade tomater
4-5 selleristjälkar
0,5 pressad citron
Färsk basilika
Salt, peppar
Gör så här
Skölj och skär sellerin i små bitar. Lägg ner alla ingredienser i en mixer och mixa. Färdigt!
Fotograf: Unsplash