Glutenfri och vegansk äppelpaj
Snart är äppelsäsongen här och med den kommer suget efter en av våra favoritdesserter: äppelpajen. Men vem har sagt att vissa ska behöva vara utan? Det kan vara svårt att hitta ett recept som är både veganskt och glutenfritt – men här nedanför hittar du precis ett sådant!
Visst är det roligare när alla kan njuta av fikastunden? Den här smarriga äppelkakan är både utan gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter och ägg – och hur god som helst!
Glutenfri och vegansk äppelkaka
Ingredienser:
2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
4 mindre äpplen
Lite citronsaft
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk durramjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk kokosflingor (kan uteslutas)
1 dl valfri mjölk (till exempel havremjölk)
2 msk kokosolja
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa vanilj
1 nypa salt
7 urkärnade dadlar
Agavesirap, flingsalt och kanel att toppa med
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Blanda chiafrön och vatten tills alla chiafrön är täckta med vätska. Rör om då och då tills du har en geléaktig massa.
3. Blanda sedan alla torra ingredienser.
4. I en kastrull: blanda mjölk, kokosolja, kanel, kardemumma, vanilj och salt på låg värme tills kokosoljan smält. I en mixer eller med en stavmixer mixar du sedan vätskan med dadlarna till en slät smet. Mixa sedan även ner chiafröna.
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode
5. Blanda smeten med de torra ingredienserna och låt degen stå i kylen i 30 minuter.
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode
6. När det nästan gått 30 minuter skivar du äpplena och pressar lite citronsaft på dem (dels för att de inte ska bli bruna och dels för att det lyfter smakerna).
7. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, låt den vara minst 3-4 mm tjock. Om den är för tunn blir den svår att vika över.
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode
8. Lägg på äpplen i en rund ring. Fäll över degkanterna över äpplena. Ha på några puffar kanel, ringla lite agavesirap på och strössla lite flingsalt över. Grädda sedan i ca 30 min.
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode
9. Servera förslagsvis med valfri vispad grädde, till exempel kokosgrädde.
Fotograf: Hanna Göransson/Metro Mode