Hälsa

Att leva här och nu – PT-Fia ger 10 tips för att stressa mindre

Fia är ute och går trots väder
Stress är vardagsmat för många människor. Många kämpar för att skapa balans mellan vardagens alla måsten och prestationer. Men hur gör man egentligen för att leva här och nu – och kanske till och med minska stressen? Sofia Ståhl ger sina bästa tips.

Här kommer 10 tips att ta med sig och prova. Men du – ta dig an den här listan med sunt förnuft. Testa inte allt på en gång så att det skapar ytterligare måsten och stress. Välj ut en punkt lite då och då, och applicera den på din dag.

1. Upptäck citatet ”Gör det du gör när du gör det och var där du är när du är där”. Alltså, öva på att vara närvarande i det du gör när du gör det.

2. Öva på att vara i tystnad och möta det som kommer med den.

3.Känn in din andning. Hur andas du? Andas du genom näsan och hela vägen ner i magen? Använd ditt andetag för att landa i din kropp och bli lugnare.

4. Pausa genom att ställa dig höftbrett och fälla överkroppen framåt. Det verkar lugnande och ger ny energi.

5. Skriv ner så mycket du kan. Ju mer du skriver ner, desto mindre behöver du försöka komma ihåg. Gör listor, boka in saker i kalendern i telefonen och sätt påminnelser. Boka in saker och stryk över saker som är avverkade på att göra-listan.

6. Planera smart. Säg inte ”ja” per automatik när du får en förfrågan, vare sig det är på jobbet eller privat. Säg alltid att du ska titta på kalendern och återkomma. Då ger du dig själv möjligheten att kunna planera smart och inte ta på dig för mycket.

7. Boka in egentid eller stunder där du får vara helt ensam. Kanske kan det vara promenaden hem från jobbet, träningspasset eller en halvtimme på kvällen där du bäddar ner dig och är själv. Det ger dig möjligheten att reflektera och pausa.

8. Res på dig ofta. Det är så lätt att fastna när man känner sig stressad. Res dig ofta och ta små pauser. Det behöver inte vara svårare än att hämta en kopp te och prata lite med en kollega, att gå ut och ta några djupa andetag med frisk luft eller att stå när du tar ett telefonmöte.

9. Slarva inte med dina måltider. Prioritera alltid att äta frukost, lunch, middag och mellanmål. Gärna utan att sitta med jobb samtidigt.

10. Ta smarta beslut. Vi har en tendens att ta sämst beslut när vi är stressade. Vi struntar i träningen, sitter bara och köttar och skapar en illusionen av att vi är effektiva. Ta istället kloka beslut och ta pauser, ge dig frisk luft och rörelse. Det ger så mycket mer.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!