“Foodjunkies” 4 bästa recept på enkla och snabba maträtter!
Edita “Foodjunkie” Renlund gillar när det är enkelt! Därför tillagar hon mat som inte bara är god, utan som även går snabbt och som passar lika bra på middagsbordet som i matlådan. Nedan har vi listat fyra av hennes bästa recept som passar perfekt i vår hektiska vardag.
Metro Modes bloggare Edita Renlund är en fena på enkel och hälsosam mat och vi älskar alla hennes recept! Vegetariskt, kallt, varmt och kokt – hennes recept behandlar alla sorters mat och de är inte bara goda, de går även snabbt att tillaga! Nedan har vi listat fyra av hennes bästa recept som alla är enkla och framförallt snabba att laga. Vilken är din favorit?
Panko Friterad Halloumiburgare
Halloumi är en bra ost som innehåller mycket protein och med dess tydliga saltsmak är den supergod till sommarens alla middagar! Här har Edita gjort en Halloumiburgare med de klassiska tillbehören paprika, sallad, lök och en majonäs med den perfekt hettan. Men för att förhöja lyxen har hon pankofriterat halloumin – snabbt, enkelt och så gott!
Gör så här:
Häll panko i en skål, kläck ett ägg och vispa det i en annan skål.
Doppa din halloumi i ägget sen i pankon.
Stek i olja. Medan du steker skär upp ditt innehåll, typ paprika, sallad, lök etc.
Fotograf: Foodjunkie
Vegetarisk Moussaka
En vegetarisk (och snabb) variant av moussaka går aldrig fel! Här har Edita bytt ut köttfärsen mot aubergine och toppat med varma oliver för en snygg och god final touch. Rätten är perfekt att spara i kylskåpet till dagen efter så se till att göra en plåt för en god lunch alla dagar i veckan!
Gör så här:
1. Skär två aubergine, på långsidan och salta dem. Stek dem i en god olivolja.
2. Gör en enkel god tomatsås på 1 burk krossade tomater, 3 st vitlök, 1 liten gullök, salt, svartpeppar och färsk timjan efter smak.
3. Häll i 1 msk smör, 2 msk mjöl, 4 dl mjölk, salt och svart peppar i en kastrull. Blanda blanda så har du din egna bechamelsås.
4. Sätt på din ugn på 200 grader. Ta en plåt och värm dem- dina tre saker, aubergine, tomatsås och bechamelsås. Lägg dem i olika lager och på toppen riven ost och oliver.
Lägg potatisklyftor på sidan av plåten (istället för att ha dem i) så serverar man dem till.
Fotograf: Foodjunkie
Rödbetssoppa
En god (och nyttig) rödbetssoppa på bara 10 minuter? Låter inte helt fel! Receptet är dessutom väldigt enkelt. Allt du behöver är rödbetor, olika sorters lök, fänkål, buljong och vatten – topping bestämmer du själv men här har Edita valt créme fraíche och grönkål. En enkelt och dessutom väldigt snygg soppa helt enkelt, det kan inte bli mycket bättre!
Gör så här:
Skala ca 2 st rödbetor (3 om små) riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Hacka upp en halv liten fänkål, en halv gullök, 2 st vitlökar.
Lägg det i en stekpanna med 1 msk olivolja och sortera ihop allt.
Tillsätt i msk grönsaksbuljong och ca 3 dl vatten. Koka ihop tills allt har mjuknat och häll i lite svartpeppar.
Mixa allt (bestäm själv hur slät du vill ha din soppa).
Toppa med en msk crème fraîche och rostad grönkål (som rostats i en stekpanna.)
Fotograf: Foodjunkie
Lax i ugn toppad med löjrom
En saftig och god rätt som passar lika bra på middagsbordet som till matlådan! Du behöver inte göra mycket för att maten ska bli klar – medan laxen är i ugnen kokar du bara upp lite potatis eller du kanske föredrar klyftpotatis? Kör då in potatisen i ugnen tillsammans med laxen och du har tid för att göra annat. Toppa därefter laxen med några citronskivor, här har Edita även valt att toppa med löjrom för att få den där lyxiga känslan. Hur gott?
Gör så här:
Sätt på ugnen på 215 grader. Ta fram en ugnsform, lägg din lax där i. Koka ihop 2- 3 dl crème fraiche, 2 dl mjölk, 1 pressad citron, 2-3 msk hummerfond, smaka av med salt ca 1 tsk. Häll det i din form med lax och ställ in i ugn i ca 15 minuter, (lite längre ifall laxen är fryst.)
Toppa med svartpeppar och löjrom!
Fotograf: Foodjunkie