Det är inte bara våra kroppar som påverkas av det vi äter. Utan även vår miljö. Enligt Naturskyddsföreningen består en tredjedel av ett hushålls klimatpåverkan av just det vi äter. Det finns några enkla knep du kan ta till för att äta mer klimatsmart.
Foto: Unsplash
Ät mer grönt
– Mitt första tips är att frossa i grönsaker – det är det viktigaste matvalet du kan göra för klimatet och miljön, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.
David Kihlberg tipsar om att ett bra steg mot att börja äta mer grönt är att börja äta vegetariskt på lunchen.
– Om du väljer vegetariskt på lunchen minskar du i genomsnitt måltidens klimatpåverkan med mer än hälften jämfört med en genomsnittlig lunch.
Ät mindre kött
– Många av oss äter idag för mycket protein, så det går bra att minska på köttkonsumtionen utan att det blir problem för kroppen, säger Anna Richert, talesperson för matfrågor och köttguiden på WWF.
Hon säger att en bra riktlinje att följa är, mindre men bättre kött. För att kött påverkar miljön på olika sätt. Till exempel så behövs betesdjur för den biologiska mångfalden och för att bevara öppna landskap. Men det är en mindre del av djuren som får beta på sådana marker. Anna Richert säger att man kan ta hjälp av köttguiden på WWF om du är osäker på vilket kött du ska välja.
Gör kloka val
Välj dina varor i kundvagnen med omsorg, för dina val påverkar miljön.
– Väljer du ekologiskt, äter grönsaker efter säsong och väljer ditt kött med omsorg om du äter kött, så har du gjort en stor insats för klimatet och miljön, säger David Kihlberg.
Släng mindre
Vi slänger 19 kilo ätbar mat per person och i soptunnan varje år, 26 kilo hamnar i vasken. I Sverige slängs ungefär två kilo mat per person i veckan. Ibland är det mat som fortfarande går att äta, mat som vi tror är dålig. Osäker på om du ska slänga? Titta, lukta och smaka. Ser det dåligt ut? Luktar det illa? Smakar det konstigt? Har du svarat ja på någon av dessa ska du slänga maten.
Dolda klimatbovar
Avokado – Enligt Anna Ritchert, har avokadon en låg klimatpåverkan men vid odlingen används det mycket vatten och bekämpningsmedel. Det går dock bra att äta avokado, men mer sällan.
Ost – Enligt David Kihlberg tänker kanske inte folk på ostens klimatpåverkan. Det går åt mycket mjölk till att göra ost. Det gör att den har ungefär dubbelt så stor klimatpåverkan på kilo som griskött.