Forskning: Så blir du en gladare människa under 2022
De flesta människor strävar nog efter att vara glada, men det är kanske inte alltid så lätt att hitta den rätta känslan. Alla möter vi motgångar och ibland kan det bara handla om att vi inte ger oss själva tid för sådant som gör oss glada. Vill du ha mer glädje i livet? Kolla in de tre enkla tipsen som enligt forskning kan hjälpa dig att bli en gladare människa.
Det finns förmodligen inte en endaste människa på jorden är glad konstant och det är troligtvis inte ens möjligt. Däremot strävar de flesta av oss efter att vara så glada vi bara kan, så ofta som möjligt. Nu har vi dessutom inlett ett helt nytt år, vill du göra 2022 till det år där du blir ditt gladaste jag? Här har vi listat tre saker som du enligt forskning kan försöka fokusera lite extra mycket på.
1. Le & skratta
Enligt en studie från University of Cardiff i Wales kan vi förstärka våra känslor via vårt kroppsspråk och våra ansiktsuttryck. Ler du kan du därför bli gladare, även om du låtsas. En annan studie publicerad i Psychological Science visar nämligen att det inte spelar någon roll om leendet är fejkat, det har samma effekt på glädjekänslorna ändå. Som om det inte var nog så visade det sig dessutom att ett fejkat leende kan reducera stress. Kanske kan du börja med att le mot dig själv varje gång du kollar dig i spegeln? Eller varför inte prova på skratt-yoga?
2. Tillåt ledsamhet
Enligt Mikael Landén, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet är det även är viktigt att låta sig själv att vara ledsen och acceptera negativitet. Det är nämligen ett sätt för kroppen att guida oss genom en situation. Försök därför att inte trycka bort de ledsna eller negativa tankarna när de kommer, utan acceptera att de finns där. Oliver Burkeman, journalist på Guardian, har i sin bok The Antidote: Happiness for People who Can’t Stand Positive Thinking bland annat intervjuat psykologer om överdrivet positivt tänkande. Han har genom sina intervjuer även han kommit fram till att det bästa är att acceptera negativa tankar och låta sig själv känna ledsamhet. Risken finns nämligen att försöken att tränga bort negativa tankar och känslor istället gör dig mer ledsen, eftersom din ansträngning att mota bort dem gör att du tänker på det ännu mer. Han kommer även fram till att du genom acceptansen kan bli gladare för att du dels lär dig hantera svårigheterna men även för att du är ärlig mot dig själv.
3. Planera för glädje
Sanna Ehdin, filosofie doktor i immunologi, skriver i sin bok Din inre framgång att det för att känna glädje och välbefinnande är viktigt att du planerar in saker som gör dig glad. Framförallt är det viktigt att du verkligen ser till att du har tid till att göra det. Det är helt enkelt viktigt att du ser till att prioritera dig själv i din planering!
Inspiration från Career Girl Daily