Fyll påskägget! 6 nyttiga godisrecept att bjuda familjen på i påsk
Det godaste och mest uppskattade påskgodiset är det du gör själv! Skäm bort dina nära och kära med olika sorts fudge, hallon- och mangoremmar, nyttiga bollar och salta nötter!
Här nedanför har vi samlat sex recept med enkla, nyttiga och smarriga godisrecept som passar lika bra till eftermiddagsfikat som i påskägget.
Raw jordnötsfudge
Ingredienser
1 dl jordnötssmör
0,5 dl kokosolja
1 tsk kakao
1 kryddmått vaniljpulver
Gör så här
1. Smält kokosolja och jordnötssmör på låg värme. Tillsätt kakao och eventuellt lite agavesirap eller annan sötning.
2. Häll i formar.
3. Låt stå minst 1 h i frys.
4. Dekorera med hackade jordnötter. Dela i lagom stora bitar och njut!
Fotograf: Cassandra Lundgren
Vegansk chokladfudge
Ingredienser
12 medjool-dadlar (eller cirka 20 stycken om du använder dig av dadlar som är mindre i storleken än medjool-dadlar)
1 dl kakao
1 dl mandelmjöl (eller havremjöl)
2 msk honung/agave-sirap
2 msk kokosolja
Så gör du – här hittar du hela receptet!
KÖPFotograf: Instagram/@josefinjakobsson
Godisremmar med mango och hallon
Ingredienser
Frysta hallon
Fryst mango
2 bananer
Så gör du :
Mixa ihop hallonen med en banan och om man vill, för hallon kan bli lite syrliga, men det gillar jag, annars ta i agave sirap nu när du mixar.
Sätt ugnen på ca 65 grader och ta antingen bakplåtspapper eller smörj den med kokosfett. Bre ut den fina rosa hallonsmörjan i ett tunt lager.
Nu ska den här plåten stå inne i ex antal timmar i ugn ( ni kommer se när det är klart, men ca 6 timmar) och tips är att gå dit och öppna och torka av fukten som blir.
Gör såklart detsamma med mangon och en banan, på den hade jag lite chiafrön på om man vill att det krispar lite skönt i munnen. Det gör det annars ändå med alla hallonkärnor!
Fotograf: Foodjunkie.metromode.se
Raw-bollar
Gör så här!
Grundrecept: Kärna ur 10 dadlar, skär ner 5 fikon, 1 dl naturella cashewnötter och 1 dl pumpakärnor. Mixa ordentligt, om du inte vill ha lite större bitar. Håll bollarna naturella eller smaksätt smeten med tex kakao, hallon- eller lakritspulver. Rulla dem i riven kokos eller annat gott, tex gojibär eller pudra över kakao.
Fotograf: Foodjunkie.metromode.se
Rostade nötter med chili
Sara “Träningsglädje” Rönne tipsar om enklaste sättet att rosta nötter. Ett gott alternativ till sötare påskgodis. Funkar lika bra med valnötter, macadamianötter, cashewnötter och hasselnötter – och det tar inte mer än 10 minuter i ugnen.
Gör så här:
Spola av nötterna i ett durkslag och lägg i en skål. Dra över några varv med salt, chili och en nypa socker (kokossocker funkar fint) och rör om. Lägg på bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen i ca 10 minuter, 200 grader.
Fotograf: Sara Rönne
Chokladbollar
En riktig klassiker – här i vegansk tappning med bland annat kokossocker och kokosolja!
Ingredienser:
• 1 dl kokossocker
• 1 dl Kokosolja
• 3 dl havregryn
• 2 msk kaffe
• 1 tsk vaniljpulver
• 2 matskedar kakaopulver
• Riven kokos att rulla i.
Gör så här:
Mixa alla torra ingredienser (förutom riven kokos), addera sedan kaffe och kokosolja och knåda ihop. Rulla bollar i riven kokos och ställ in i kylen i en stund.
Fotograf: Idawarg.se