Hälsa

Här är metoden som hjälper dig att somna – på 2 minuter

Har du svårt för att somna? Då ska du prova den så kallade militära metoden, som kan lära nästan vem som helst att somna på endast två minuter.

Foto: Unsplash

Går det att lära sig att somna snabbare? Enligt författaren Lloyd Bud Winter är detta fullt möjligt för de allra flesta.

I Winters bok “Relax and Win: Championship Performance” beskriver han en metod som skapats av USA:s flygvapen för att hjälpa piloter att somna snabbt: “Den militära metoden”.

Enligt Winter tog det sex veckor för 96 % av de piloter som provade metoden att lära sig att somna inom två minuter. Piloterna lärde sig dessutom att somna under en rad olika omständigheter: medan de satt i en stol, lyssnade på inspelningar av maskingevär som avfyrades, och efter att ha druckit kaffe.

Så här går metoden till:

1. Slappna av i ansiktet. Slut ögonen och ta djupa, långsamma andetag. Slappna sedan av i ansiktet – det kan hjälpa att börja med pannan och jobba sig nedåt. Slappna av i käken, kinderna, munnen, tungan… allt. Glöm inte ögonen.

2. Låt axlarna och händerna falla. Försök känna att du sjunker ned i underlaget. Släpp alla spänningar, slappna av i nacken och börja sedan systematiskt avslappningen i armarna. Börja med högra armen: släpp spänningen i din biceps, underarmarna, ända ut i handen.

Gör samma sak med vänster arm. Glöm inte att fortsätta andas djupt och långsamt.

3. Andas ut och slappna av i bröstet. Nu när dina axlar och armar är avslappnade ska detta steg förhoppningsvis kännas enkelt.

4. Slappna av i benen. Detta steg sker på samma sätt som med armarna: börja med höger lår, låt det sjunka ned mot underlaget och gör samma sak med vaden och foten. Upprepa med vänster ben.

5. Stäng av tankarna. Om detta känns svårt, försök att frammana en harmonisk, lugnande bild för ditt inre öga. Föreställ dig att du ligger bekvämt i mörkret.

6. Upprepa orden “tänk inte” i 10 sekunder. Detta steg kan du ta till om det föregående inte fungerar. Det kan hjälpa dig att sluta fokusera på det som håller dig vaken.

Slutligen: kom ihåg att övning ger färdighet. Ju mer du använder metoden, desto bättre kommer du bli på att slappna av och att släppa taget om ditt medvetande – vilket är förutsättningen för att kunna somna.

Fler sömntips hittar du här!

Källa: Inc.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!