Har du vuxit upp med en osund förälder? Experten listar 5 tecken
Att förhålla sig till en förälder med ett destruktivt beteende kan vara svårt, även i vuxen ålder. Här är fem tecken på att du kan ha vuxit upp med en osund förälder – och några tips på hur du bäst hanterar relationen.
Avsaknad av empati, ett starkt kontrollbehov och en oförmåga att ta ansvar – påminner detta dig om din förälder? Då ska du fortsätta läsa. Här listar psykoterapeuten Sherry Gaba fem saker som kännetecknar en osund förälder.
1. Starka, negativa reaktioner på småsaker
Osunda föräldrar tenderar att överreagera på småsaker och ser varje motgång som en anledning till att reagera fientligt, aggressivt, verbalt kränkande eller destruktivt.
2. Avsaknad av empati
Personen kan inte känna medkänsla med andra. Allt handlar dem själva och deras behov, och de förstår inte hur deras egna handlingar skulle kunna vara skadliga eller sårande.
3. Kontrollbehov
Ju mer osund personen är, desto mer vill de försöka kontrollera allt och alla omkring dem. Detta leder till att personen ställer orimliga krav på sina barn, även när dessa vuxit upp.
4. Förminskar andras framgångar
Föräldern kan inte erkänna sitt barns framgångar, oavsett hur framgångsrikt barnet blir som vuxen. De nedvärderar ständigt personer i sin omgivning och försöker samtidigt få sig själva att framstå som exceptionellt begåvade och talangfulla.
5. Oförmåga att ta ansvar
De meningsskiljaktigheter och problem som föräldern orsakar är alltid någon annans fel, enligt dem själva. De kan inte ta ansvar för några av de problem de orsakar i familjen, utan skyller ständigt på andra familjemedlemmar eller försöker få situationer att framstå på ett annat sätt.
Så hanterar du en osund förälder
Acceptera att du inte kan förändra din förälder, utan fokusera stället på att tillgodose dina egna behov. Detta kan du göra genom att:
- Sätta gränser – var tydlig med vad du kan och inte kan acceptera. Begränsa även den tid som du spenderar tillsammans med föräldern, så att er tid tillsammans kan bli så positiv som möjligt.
- Ta kontroll över var ni träffas – att träffas i föräldrahemmet kan göra att ni lättare faller in i gamla vanor och beteendemönster.
- Ta hand om dig själv – du behöver till exempel inte spendera varje högtid med din förälder om du mår dåligt av det. Omgärda dig istället med personer som uppskattar dig och får dig att må bra.
- Gå i terapi – det kan hjälpa dig att förstå hur din uppväxt har påverkat dig, samt hjälpa dig att hantera relationen idag.
Källa: Psychology Today