Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Kontorsträning: PT-Fias rörlighetsövningar för dig med stillasittande vardag

Sofia “PT-Fia” Ståhl visar hur du med enkla medel kan bli mer rörlig i en stillasittande vardag.
ptfia_kontorstraning

Att vara hälsosam och träna är en självklar symbios för många. Och träningspass är både bra och viktiga för vårt välmående, men något som kanske är ännu viktigare är den vardagliga rörelsen. Att använda sin kropp till vardags utan att byta om till träningskläder och sätta dit etiketten ”träningspass”. Jag pratar om rörelse som kan ske naturligt, som inte kräver något mer än din kropp, där du är precis just nu. Vi vet att stillasittande påverkar hälsan negativt, därför vill jag ge dig två enkla rörelser som du enkelt kan stoppa in i din arbetsdag för att ge kropp och hjärna en naturlig och viktig paus. Du behöver ingen längre instruktion, lyssna till kroppen och använd den!

Övning 1: Stretch för den stora ryggmuskeln
Sätt dig med benen i nittio grader, sära på knäna och böj dig fram. Slappna av. Placera försiktigt händerna bakom huvudet och böj försiktigt upp ryggen tills du känner att det stramar. Vinkla in hakan mot bröstet för att få med nacken. Försök att hålla kvar i ca 30 sekunder. Det ska bara töja och sträcka, känner du smärta – avbryt.

Varför? Den stora ryggmuskeln är en avgörande muskel för att vi ska kunna stå upprätta på två ben. Den jobbar vid de flesta rörelser vi gör då den sträcker sig från svanskotan upp till nacken. En stark muskel som också kan ställa till med en del problem om den är spänd eller överbelastad.

Övning 2: Huksittande
Ställ dig axelbrett med hela fotsulan i golvet. Sjunk försiktigt ner till sittande ställning. Du kan välja mellan att kliva ut brett och sätta armbågarna innanför knäna att sitta på huk med armarna hängandes och fötterna höftbrett isär. Om du verkligen inte kan ha hälarna i golvet – sätt något under, exempelvis en bok.

Varför? En av människans viktigaste grundpositioner. Fördelarna är många – att det minskar värk i knän, förbättrar rörligheten, underlättar toalettbesök och ger en bättre och starkare hållning är bara några. Är en viloposition som vi mår bra av att försöka göra ofta.

PT fia kontorsovningarÖvning 1 & Övning 2

Tips! Ta för vana att ställa klockan på 45 min och skapa arbetspass. När klockan ringer tar du en kort paus och rör på dig på valfritt sätt. Du kan till exempel göra rörelserna ovan eller bara resa på dig och gå en sväng på arbetsplatsen.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!