Hälsa

Metoden som är bättre än 10 000 steg om dagen

Alla har vi hört att vi ska gå 10 000 steg om dagen för att behålla hälsan – men det finns en bättre metod.

Foto: Alamy

Det var doktorn och programledaren Michael Mosley som upptäckte den nya metoden under ett experiment i sitt program “Medicin med Mosley”. Experimentet gick ut på att undersöka vikten av hastighet när man går.

Studier har nämligen visat att det är hälsosamt att gå snabbt. Till exempel har en brittisk studie visat att personer som går snabbt i snitt lever 24 % längre än personer som har en relativt långsam gångtakt.

Promenader till musik ger bäst resultat

Mosleys experiment byggde på en studie som han själv deltog i för några år sedan, där deltagarna delades upp i två grupper: grupp ett fick gå 10 000 steg om dagen och grupp två fick ta tre raska 10 minuters-promenader om dagen. Resultaten visade att de tre raska promenaderna var bättre ur en hälsosynpunkt och dessutom lättare att genomföra.

På grund av detta genomförde Mosley alltså ännu ett experiment – går man snabbare om man lyssnar på musik med högt tempo? 24 deltagare mellan 25 och 65 år delades in i två grupper: den ena gruppen gick 10 000 steg om dagen och den andra fick gå 30 minuter om dagen samtidigt som de lyssnade på musik som Mosleys team valt ut för studien.

Även denna gång såg man bättre resultat hos den grupp som gick raska, kortare promenader. Bland annat så minskade musiklyssnarnas kroppsfett i snitt med 2,4 % medan den andra gruppens kroppsfett minskade med endast 1,8 %.

Man såg dessutom större positiva förändringar i blodtrycket hos gruppen som haft musik i lurarna under sina promenader.

Bäst musik: minst 100 BPM

Hur snabb ska då musiken vara när du går dina raska promenader? Eftersom snabb gångtakt anses vara omkring hundra steg i minuten så rekommenderas musik som har minst 100 BPM (BPM står för “beats per minute”). Det finns gott om spellistor som har 100 BPM på till exempel Spotify, så varför inte prova detta knep nästa gång du är ute och går?

Här är ett exempel på en spellista med låtar som har rätt tempo:

Läs även:

12-5-30 träningen trendar på sociala medier – vad är det och är det en bra träningsform?

Höstens hetaste hälsotrender 2021.

Löparskor för hösten – 5 saker att tänka på när du ska köpa nya träningskor.

Så många steg om dagen ska du gå för bättre hälsa.

Forskning: Så många steg ska du gå om dagen för hälsans skull (det är inte 10 000!)

Källa: BBC News

Foto: Alamy

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!