instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Metro Mode testar och utser de bästa kompressionsstrumporna 2018!

Av:

Att lägga krut på vilka strumpor man tränar i kan kännas som ett onödigt fokus, men faktum är att strumpvalet kan göra stor skillnad för såväl känslan och prestationen under träningen, som för återhämtningen efter passet. Här listar vi anledningarna till varför du ska välja träningsstrumpor – och tipsar om de bästa kompressionsstrumporna i butik just nu!

I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.

 

Du som har tränat ett tag har säkert både hört och upplevt att funktionsmaterial, som andas och transporterar bort fukt från kroppen, är det bästa valet i träningskläder. Och det gäller inte bara tajts och tröjor utan alla lager, det vill säga även underkläder och strumpor. Om du styrketränar på gymmet någon gång i veckan kanske specifika träningsstrumpor känns som överkurs. Men ju mer “rörlig” och intensiv träningsform du ägnar dig åt, desto fler fördelar kommer du få av att byta ut bomullsstrumporna mot strumpor i funktionsmaterial som ull eller syntet.

Två viktiga skillnader mellan vanliga strumpor och träningsstrumpor:

– Träningsstrumpor är mer elastiska och har ett fastare grepp runt vaden, häl och fot, så att de inte glider ner.

– Vanliga strumpor innehåller ofta ren bomull som drar åt sig fukt istället för att föra bort den från huden. Strumpor som blir blöta (av svett eller om du springer ute i dåligt väder) är både obehagliga och kan leda till skavsår.

När och varför kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är inte bara för äldre personer och de som vill behålla god cirkulation i benen under långa flygresor. I dag kan du se den här typen av knälånga strumpor på var och varannan löpare och även bland många som styrketränar på gymmet. Teorin bakom kompressionsstrumpor är att de ger ett tryck på underbenen, från ankeln och upp mot knät. Blodcirkulationen ökar vilket gör det lättare för kroppen att pumpa tillbaka blodet upp mot hjärtat.

Blodvolymen (som en vuxen människas hjärta kan pumpa per minut) kan öka upp till fem gånger vid fysisk ansträngning. Utan kompressionsstrumpor kan benen kännas stumma och svullna efter hård fysisk träning eftersom blodcirkulationen i benen är sämre än i andra delar av kroppen (det är ett hårt jobb för hjärtat att pumpa blodet upp från fötterna och underbenen tillbaka till hjärtat).

Det finns även fördelar med att dra på sig kompressions- eller stödstrumpor när du är gravid, både under och mellan träningspassen. Under graviditeten förändras blodcirkulationen i kroppen på grund av ett högre ventryck i benen, som kan vara upp till tre gånger större än det normala i slutet av graviditeten. Venerna är de blodkärl som pumpar blodet tillbaka mot hjärtat för att syresättas på nytt.

Kompressionsstrumpor är alltså ett skönt stöd under träningen som kan göra att passet känns lättare att genomföra, men huruvida prestationsförmågan förbättras råder det delade meningar om inom forskningen. Strumporna verkar däremot kunna mildra känslan av träningsvärk efter passet.

Kompressionsstrumpor – bäst i test!

Vi på Metro Mode-redaktionen har testat några av de vanligaste modellerna på marknaden just nu, under löpträningspass och gravidträning. Här nedanför hittar du vår utvärdering.

När du köper dina strumpor, tänk på att det är viktigt att välja rätt storlek eftersom de ska ge rätt tryck runt de kroppsdelar plaggen sitter på. Gå i första hand efter tillverkarens rekommendationer (storlekarna anges ofta i vadmått) och testa dig fram.

Foto: Cassandra Lundgren

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår