Nötmjölk
Du behöver:
3 dl mandlar, blötlagda i 6 till 8 timmar
1 liter vatten (eller kokosvatten)
1 nypa himalayasalt
1 tsk vanilj
1 nypa himalayasalt
Gör så här:
Lägg mandlar i en skål eller burk och täck med tillräckligt med vatten så att de får plats att svälla. Låt stå svalt i minst 6 timmar eller över natten. Då blir de både lättare att mixa och enklare för magen att smälta.
Sila bort vattnet och skölj mandlarna noga. Lägg dem i mixern och mixa på hög hastighet i någon minut tills du får en fin, vit mjölk.
Sila mjölken genom en nötmjölkspåse ner i en skål och krama med händerna så att du får ut varenda liten droppe. Rör ner vanilj och salt.
Häll över mjölken i en glasflaska med lock och förvara i kylen i upp till 3 dagar. Skaka före användning.
Extra gott är det att pimpla nötmjölken med kryddor som kanel, kardemumma eller chaikrydda. vill du ha extra krämig mandelmjölk går det att blanda ner 1 dl extra mandlar.
Foto: Pexels