Hälsa

Så ofta ska du dammsuga(!) sängen – för att undvika kvalsterallergi

Att byta sängkläder med jämna mellanrum hör till normen, men hur ofta dammsuger du egentligen madrassen? En färsk undersökning visar att tre av fyra någon gång vaknat upp med morgonsnuva. Något som kan vara ett starkt tecken på kvalsterallergi. 

Nej, massor av kvalster låter inte sådär supertrevligt att dela säng med varje natt. Går du dessutom och lägger dig med blött hår då och då, så frodas de säkerligen och mår toppen hemma hos dig. Kvalster gillar nämligen fukt och värme mer än något annat.

Om du är allergisk mot kvalster så har du oftast mest symtom på morgonen men det finns åtgärder att ta till! Att tvätta dina sängkläder varje vecka står högst upp på listan men på tät andraplats kommer det att du även bör dammsuga madrassen – lika ofta.

– Eftersom det inte går att undvika kvalster helt bör den som misstänker kvalsterallergi söka läkare för utredning och diagnos. I samband med det ger vi även råd om hur man håller kvalstermängden nere till exempel genom att låta sängen stå obäddad en stund efter uppstigning, säger Ines Vinge, specialistläkare inom astma och allergisjukdomar vid Lidingö sjukhus.

Andra saker att testa för att hålla kvalstermängden nere, och undvika allergi är att ha sval temperatur i sovrummet, tvätta sängkläderna i minst 60 grader samt ha så lite dammsamlande inredning som möjligt.

Källa: Novus på uppdrag av Livostin
Foto: Unsplash

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!