Så sover du så bra som möjligt med bara 6 (eller färre) timmars sömn
Sömntips finns det gott om och även om det låter underbart att undvika skärmtid några timmar innan sänggång, alltid sova i nytvättade lakan och sätta väckarklockan på åtta timmars sömn – så ser inte verkligheten alltid ut så. Här är tre experttips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av en kort natt.
Foto: Unsplash
Psykoterapeuten Julia Hogan skriver i en av sina senaste artiklar för Verilymag.com att du inte måste bli en espressoberoende zombie de nätter då du bara får sex eller färre timmars sömn. Att få tillräckligt med sömn är viktigt för den mentala och fysiska hälsan, men med bra planering kan även en kort natt ge bra kvalitet på sömnkontot. Här är hennes tre bästa tips:
Utgå från din sömncykel
När du sover går kroppen igenom olika faser av sömnen. De två vanligaste faserna kallas NREM (non-rapid eye movement) och REM (rapid eye movement). Varje fas (och steg i respektive fas) spelar en viktig roll i att hjälpa kroppen och hjärnan att återhämta sig efter dagen, så det bästa är att uppleva alla faser i sömncykeln varje natt.
En vuxen persons sömncykel är i regel 90 minuter lång, vilket är användbar info de nätter då du inte kommer kunna sova längre än sju timmar. Till exempel, om du planerar att somna vid midnatt, sätt din väckarklocka på 6.00 så att du vaknar precis när den fjärde 90-minuterscykeln når sitt slut. Att vakna upp i slutet av en sömncykel är mycket lättare jämfört med i mitten av cykeln. Hogan tipsar om den här sömnkalkylatorn som hjälper dig att räkna ut när du bör lägga dig för att gå upp vid en viss tid, och vice versa.
Läs mer: 4 tips på hur du överlever dagen efter en natt utan sömn
Gör ditt sovrum till en grotta
Den optimala sovrumsmiljön beskrivs ofta som grottliknande, det vill säga tyst, sval och mörk. Sänk temperaturen till någonstans från 15 grader upp till 18-19 grader för att somna snabbare. Se till att rummet är mörkt genom att släcka alla lampor, använda mörkläggande gardiner och vända väckarklockan så att siffrorna inte lyser i ditt ansikte. Du kan också använda en app eller ljudmaskin med så kallat “vitt brus” där frekvensfördelningen är nästintill konstant vilket hjälper till att stänga ute plötsliga oljud som kan försämra din sömn. Testa till exempel appen “White Noise HQ”.
Läs mer: Josefine Bengtsson visar den enkla yogaövningen som får dig att sova bättre