Hälsa

Sluta snarka naturligt: 3 tips som faktiskt fungerar

Hur slutar man snarka? Vi har samlat tre tips som kan hjälpa dig att få bukt med problemet på naturlig väg.

Foto: Pexels

Du som har problem med att snarka har säkert sett att det finns en uppsjö av hjälpmedel mot snarkningar att prova. Problemet är bara att det inte finns några vetenskapliga bevis på att saker som näsvidgare och sprejer som mjukar upp i svalget har någon tydlig effekt.

Däremot finns det några saker man kan prova för att öka chanserna för att sluta snarka naturligt. Här är tre metoder för att sluta snarka som visat sig vara effektiva för de flesta.

1. Sov på sidan

För många förvärras snarkningarna när man sover på rygg. Frågan är bara, hur ser man till att sova på sidan hela natten? Det finns en uppsjö av produkter på nätet som lovar kunna lösa problemet, men den enklaste lösningen består av en tennisboll, en t-shirt och en hårsnodd.

Knepet är att placera tennisbollen inuti t-shirten, så att den vilar mot din rygg. Trä sedan hårsnodden över bollen och tyget, alltså från utsidan av t-shirten. Bollen kommer nu hindra dig från att sova på rygg.

2. Minska i vikt

Att gå ned i vikt är inte det enklaste för alla, men enligt doktor Michael Mosley är övervikt den främsta anledningen till att folk snarkar:

“Om du är en kvinna med en nackstorlek över 16 tum (vilket motsvarar 40,64 centimeter) eller en man med en nackstorlek över 17 tum (43,18 centimeter) är du förmodligen en snarkare”, säger Mosley i en intervju med Daily Mail.

Mosley rekommenderar därför att gå ned några kilo i vikt och se om snarkningarna upphör – vilket han själv har erfarenhet av:

“När jag började med 5: 2-dieten, under år 2012 tappade jag 9 kilo. Men jag tappade också mycket fett runt halsen och därmed slutade snarkningen. Fullständigt!”

3. Få tillräckligt med sömn

Enligt Vårdguiden kan sömnbrist faktiskt göra att du snarkar mer, så se till att ha en god sömnrutin där du går och lägger dig och stiger upp vid samma tider. Även fysisk aktivitet kan göra att du sover bättre.

Andra sätt för att säkerställa en god sömn är att se till att få mycket dagsljus under dagen, att lägga undan mobil och andra skärmar minst en halvtimme innan läggdags, och att undvika koffein och alkohol timmarna innan man ska sova.

Källor: Vårdguiden, The Guardian, Aftonbladet

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!