Hälsa

Svampar, tech och mocktails – hälsotrenderna inom mat som kommer bli stora 2018

Trender kommer och går, medan vissa består – från år till år. Det gäller inte minst inom hälsogenren där det finns dieter och pulver som flyger förbi väldigt snabbt medan andra produkter och förhållningssätt hänger kvar längre. Här listar vi sju hälsotrender inom mat som spås bli stora (eller utvecklas ännu mer) under 2018.

Foto: Unsplash
Källa: Rapporten Trendspotting 2018 från matkommunikationsbyrån Food & Friends / Wellandgood.com

2017 närmar sig sitt slut och visst har det blivit både en och två pokébowls under året som gått… Här kan du läsa vår trendspaning från förra året – och här nedanför listar vi sju trender inför 2018.

Mocktails och skumpa av björk
Att hälsa generellt sett är en stor trend (som hängt med ett tag) bör det vara få som tvivlar på. Förhoppningsvis fortsätter det att vara “trendigt” att må bra och ta hand om sin kropp så länge som möjligt. En effekt av den rådande hälsotrenden är att fler väljer bort alkohol, vilket skapar en ökad efterfrågan på såväl alkoholfria drycker (alternativ till vin, sprit och öl) i handeln och hälsosamma “mocktails” ute på krogen. Amerikanska matvarukedjan Whole Foods Market tror att försäljningen av smaksatta mousserande drycker gjorda av till exempel lönn och björk kommer öka under kommande år.

Ta hand om allt från skal till rot
Att minimera matsvinnet börjar bli en självklarhet. Några exempel ur Food & Friends årliga trendrapport är att kafferester återvinns som ny dryck, blir kaffemjöl eller ansiktsskrubb. Vi kommer också att börja använda fler delar av våra grönsaker; blasten, skalen och rötterna som i vanliga fall hamnar i komposten direkt. Tänk pesto på morotsblast eller cole slaw med stammen från broccolin.

Förpackningsfria varor
Ett ökat fokus på hållbarhet går hand i hand med föregående trend. Förpackningsmaterialen minimeras (Frankrike har till exempel stiftat en lag på att allt engångsmaterial ska vara nedbrytbart år 2020) och trendiga matmarknader (som butiken Gram i Malmö och LØS Market i Köpenhamn) tar fram försäljningslösningar som praktiskt taget tar bort förpackningsbehovet.

High-tech-växter
Vi har redan hört om vegetariska burgare som smakar och ser ut som kött, och det finns inget som tyder på att techindustrins mission att fortsätta utveckla den växtbaserade kosten kommer minska kommande år. Snarare tvärtom! Genom att manipulera ingredienser och proteiner kommer vi (förutom vegokött) att kunna hitta allt från “icke-tonfisk” av tomater till nya nötmjölker och yoghurtar baserade på ärtor och pekannötter.

Funktionella svampar
Svampar med adaptogena egenskaper (som sägs förbättra stresstålighet, öka prestationsförmågan och ge snabbare återhämtning) kommer att bli allt vanligare under 2018. Hört talas om lackticka (reishi), sprängticka (chaga) eller svampklubba (cordyceps)? Det finns stor chans att du under nästa år kommer att köpa drycker, teer, buljonger och till och med hud- och hårvårdsprodukter med någon av dessa svampar. Här kan du läsa vår guide till adaptogener.

Taco och shakshuka
Kommer tacotrenden någonsin att dö? Hoppas inte – och vi gillar att det dyker upp allt fler hälsosamma varianter. Tacoskal gjorda på sjögräs och andra glutenfria alternativ är några exempel. Persisk, marockansk, libanesisk och annan mat från mellanöstern är också på kraftigt uppsving inom hälsokretsar. Det är alltså helt rätt att gå loss på hummus, shakshuka, grillad halloumi och kryddor som harissa, kardemumma och za’atar om du vill vara trendig.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!