Hälsa

Tiktok-användare tejpar ihop munnen på natten – därför varnar experter för trenden

Skulle du kunna tänka dig att sova med ihoptejpad mun? Många TikTok-användare menar att denna metod innebär flera fördelar för hälsan – men läkare varnar för trenden.

Foto: TikTok @lexfiish

Om du följer många hälsoprofiler på TikTok har du kanske hört talas om den snabbt växande trenden “mouth taping”. I skrivande stund har hashtaggen med samma namn svindlande 127,8 miljoner visningar och plattformen innehåller mängder av vittnesmål från användare som menar att metoden kan förbättra allt från sömnkvalité till hy och humör. Men vad är mouth taping egentligen – och varför är många läkare bekymrade över trenden?

Vad är mouth taping?

Så kallad mouth taping innebär att man helt enkelt tejpar ihop munnen för att undvika att andas genom den när man sover. De som rekommenderar metoden menar att man med hjälp av en tejp särskilt framtagen för detta ändamål kan motverka alltifrån dålig andedräkt till problem med tandköttet.

Idén är inte helt tagen ur luften – i teorin är det nämligen att föredra att andas genom näsan, eftersom det bland annat innebär följande fördelar:

  • När du andas genom näsan agerar denna som ett filter genom att fånga upp små partiklar i luften, inklusive pollen.
  • Näsan förser luften du andas in med fukt, vilket förhindrar torrhet i lungorna.
  • Näsan värmer upp kall luft så att den uppnår kroppstemperatur innan den når lungorna.
  • Att andas genom näsan ger motstånd till luftströmmen, vilket ökar syreupptaget genom att lungornas elasticitet bibehålls, skriver Healthline.
@lexfiish have you tried? #mouthtaping #mouthbreathing #breathe #wellnesstips #wellnesshacks #stitchthis #eveningroutine #wellness #sleeptips ♬ Dreamy – Elijah Lee

Kan ge upphov till hjärtsjukdom och stroke

Det är med andra ord bra att försöka andas genom näsan så mycket som möjligt. Att försöka uppnå detta genom att tejpa ihop läpparna är dock inget som rekommenderas, det säger sömnexperten James Wilson (även känd som “The Sleep Geek”) till Newsweek:

“Tyvärr är tejpning av munnen ett extremt sätt att uppmuntra till att andas genom näsan, och det innebär allvarliga risker för hälsan.”

Enligt Wilson är riskerna särskilt höga för personer som lider av trånga näsgångar, blockeringar i näsan och sömnapné (det sistnämnda innebär att drabbas av korta, upprepade andningsuppehåll under tiden som man sover, enligt Vårdguiden):

“Om detta är fallet kan [metoden] att tejpa ihop munnen förvärra din hälsa”, säger han. “[Det] skulle också kunna bidra till mer allvarliga problem som hjärtsjukdomar, KOL och stroke, särskilt om du lider av sömnapné.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!