instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Vägen till milen: Mentala tips som gör att du orkar springa hela Tjejmilen

Av:

Höstsäsongen är igång och under loppet av några månader arrangeras en rad populära motionslopp. Med knappt tre veckor kvar till Tjejmilen den 3 september laddar vi på Metro Mode-redaktionen både fysisk – och mental träning.

 

Här delar vår löpcoach Jenny Sunding med sig av sina bästa motivationstips, för att du ska orka fortsätta springa även när det känns riktigt jobbigt.

 



Det där loppet som innan sommaren kändes milslångt borta, närmar sig helt plötsligt med stormsteg. Kanske har träningen känts superbra och du räknar ner dagarna till att få ge dig iväg – eller så har massor av saker kommit i vägen för ditt planerade träningsupplägg. Försök att inte misströsta, utan gör det bästa av situationen. Gör inte misstaget att försöka ”ta igen” missade löppass, utan håll huvudet kallt och fortsätt träna några gånger i veckan – så att du inte överanstränger kroppen veckorna innan start. Kolla gärna in våra träningsprogram för milen, som inspiration till din träning.

 

Oavsett hur väl fysiskt förberedd du är när startsignalen går, så kommer dina tankar att bråka med dig både en och två gånger under loppet. “Nu är du faktiskt helt slut, ska du inte sluta med det här?” och “Nej, du orkar definitivt inte öka farten” – är tankar de flesta (såväl nybörjare som elit) brukar få brottas med när de tar springer lopp. Men ofta spelar våra hjärnor oss ett spratt! Det är självklart mycket skönare att stanna upp och gå, men din kropp klarar så mycket mer än vad du tror. Har du inte tränat så mycket och är osäker på din form, då är det bra att ta det lite extra lugnt i början för att känna av att du orkar. Men lyssna inte för mycket på de lata hjärnspökena. Här är några tips att ta till när du allra helst bara vill lägga dig ner och vila en stund (under ett lopp eller ett helt vanligt, sjukt jobbigt träningspass).

 

1. Hitta tempot

När starten går är det alltid ett gäng löpare som drar iväg som om det gällde liv eller död – och inte ett motionslopp på 10 kilometer (det är få som orkar Usain Bolt-sprinta i en mil…!). Lockas inte av att följa med i det snabba tempot, utan börja lite lugnare för att hitta en hållbar fart som passar just dig. Nyckeln till ett bra lopp är att under första halvan hitta in i ett stabilt tempo för att sedan öka lite andra delen om det känns okej. Ha en klocka runt armen så att du vid varje kilometer kan slänga en blick på på tempot. Räkna ut i förväg vilket tempo du bör kunna hålla, klockan hjälper dig så att du varken springer för långsamt eller för fort.

 

2. Dela upp loppet

När du väl har fått upp flåset och loppet är igång så finns ett smart mentalt knep att ta till. Jag brukar dela upp loppet i flera mindre delar. Skulle jag i början av milen tänka att det är 10 tuffa kilometer kvar, då skulle jag hellre välja att kliva av. Jag betar av del för del, räknar ner stegen till den gata där mina kompisar står och hejar, sedan till att jag passerar bron där jag får dricka lite vatten och så vidare. 3 x drygt 3 kilometers löpning känns mycket rimligare än 10 kilometer på ett bräde.

 

3. Fortsätt ändå

När det börjar kännas riktigt jobbigt och du egentligen bara vill stanna, fortsätt ändå. Det låter kanske enklare sagt än gjort men du kommer snabbt märka att du klarar mycket mer än du tror. Hjärnan säger stopp långt före kroppen. Och när du väl kliver ur komfortzonen första gången (klappa om dig själv!) så kommer det att vara enklare redan nästa gång. Ju mer du tränar och ju oftare du pressar dig själv mer än vad som känns bekvämt, desto bättre lär du känna din kropp och vad den faktiskt klarar av. Du kommer att bli positivt överraskad.

 

4. Mantran

Jag brukar bygga upp bilder och rabbla mantran när det känns tufft. Jag visualiserar och mässar för mig själv de mest ”töntiga” men effektiva bilder och fraser jag kan tänka mig. Som att jag springer för världsrekordet (de jag passerar eller jagar efter är mina konkurrenter som slåss för samma medaljer) och att ”pain is temporary, winning is forever”. Vad har du för mantra?

 

Tänk vad häftiga våra hjärnor och kroppar är när de samarbetar, då blir vi fullkomligt oslagbara!

 

Följ Vägen till Milen här på Metromode.se, på instagram @metromode.se – och dela med dig av din egen träning under hashtag #Vägentillmilen.

 

Vägen till Milen är ett samarbete med Tjejmilen, Adidas, Happy Plugs och TomTom.

 

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår