Hälsa

Varför får man hicka?

Hicka är något som drabbar de flesta någon gång. Men vad beror hicka egentligen på, och går det att bota hicka? Här tar vi en titt på vad som kan orsaka hicka och vilka huskurer som faktiskt kan hjälpa dig att bli av med den.

Foto: Pexels

Varför får man hicka?

Ingen vet exakt vad som triggar hicka. Det vi vet är att hicka är en reflex, precis som den reflex som gör att vi sparkar framåt med benet när doktorn knackar på vårt knä. Hicka kan triggas av en rad olika saker – läkare i Italien har till exempel rapporterat om män som fått hicka av att raka skägget. För en person var ett hårstrå som kittlande trumhinnan en utlösande faktor.

Några mer typiska saker som kan orsaka hicka är: 

  • Magen är fylld med för mycket mat, alkohol eller luft
  • Plötsliga förändringar i temperatur
  • Upphetsning, stress och andra starka känslor

Vad händer när vi hickar?

En hickning börjar med att du tar ett stort andetag mycket snabbare än normalt. Diafragman – en muskel som sitter i nedre delen av bröstkorgen och styr andningen – drar då ihop sig och dras ner, och bröstmusklerna aktiveras. Kort därefter, närmare bestämt 35 millisekunder senare, drar stämbanden i struphuvudet ihop sig och det typiska ljudet av en hickning uppstår. 

Fungerar de gamla huskurerna mot hicka? 

Om du har hicka ofta så känner du säkert till att det finns hel del huskurer som ska hjälpa mot detta. Många av dessa handlar i själva verket om att avbryta de signaler som orsakar reflexen att hicka. Den gamla huskuren att dricka vatten från “fel” sida av glaset kan till exempel fungera eftersom detta kan stimulera nerver i baksidan av munnen som oftast inte stimuleras när man dricker som vanligt. En annan rekommendation är att dricka riktigt kallt vatten, gärna med isbitar i.

Ytterligare ett sätt att bli av med hicka är att öka nivån av koldioxid i blodet. Detta kan man göra genom att andas ut och sedan ta ett djupt andetag som man håller i tio sekunder. Istället för att andas ut tar man därefter ett nytt andetag, pausar, och andas in en tredje gång. 

När ska man söka vård?

Vid särskilt långvarig hicka kan man få behandling. Det finns vissa läkemedel som kan hjälpa om man har ovanligt svåra besvär.

Läs även:

Alkohol gör dig deprimerad – här är anledningarna

10 saker som hjälper dig att förebygga stress och utbrändhet

5 humörhöjande livsmedel som dämpar ångest i en stressig vardag

Källa:

Harvard Health Publishing

Vårdguiden

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!