Vegetarisk och vegansk julmat – här är recepten som fixar julbordet
Ett julbord består av många goda rätter, men kanske är det inte lika lätt att hitta julfavoriterna för den som är vegan eller vegetarian. Här listar vi de klassiska rätterna i ny tappning och andra kreativa maträtter som passar perfekt till julbordet.
December är här och för oss julälskare innebär det massa god julmat och flera besök till alla julbord. Veganska och vegetariska rätter finns det gott om, men det är inte alltid lika lätt att hitta dem. Här har vi samlat ihop julrecepten som passar perfekt till julbordet. Överraska din familj eller dina vänner med nya smakupplevelser. Varför inte prova att göra någon av rätterna nedan?
Brysselkål med rostade nötter
Portioner: 8 st
Du behöver:
1 dl hasselnötter
500 g färsk brysselkål
2 msk smör
1 msk sirap
2 tsk flingsalt
Gör så här:
– Rosta nötterna i torr stekpanna tills skalen spricker. Gnid av skalen i en fuktig handduk. Hacka nötterna grovt.
– Ansa och dela brysselkålen. Stek den i smör ca 10 min så att de mjuknar något och får fin färg. Blanda ner nötter, sirap och salt.
Recept: Coop
KÖP
Fotograf: Unsplash
Julrotslåda
Du behöver:
1 normala morot
1palsternacka
1/4 kålrot ( en mindre kålrot)
1/2 gullök
1 tsk dijon
5 kapris +1,5 msk spad
1,5 dl Oatly havregrädde
kokosolja
1 krm malen ingefära
2 krm kanel
1/2 krm kardemumma
5 hela nejlikor
1 krm malen muskot
1 nypa oregano
2 krm nymalen vitpeppar
2 krm nymalen svartpeppar
Gör glutenfritt ströbröd genom att mixa knäckebröd och rör i polenta ströbröd
1/2 knäckebröd glutenfritt och mekerifritt
2 msk glutenfritt instant majsmjöl!
Gör så här:
– Skölj och skala rotfrukter. Strimla rotfrukterna i smala stavar.
– Fräs skivad lök i fett och tillsätt de strimlade rotsakerna rör om.
– Blanda ner de torra kryddorna och rör hela tiden.
– Hacka kapris smått, häll på grädde, dijon, kapris och spad från kapris.
– Rör om några varv och låt puttra på låg värme i ca 5 minuter.
– Smörj en liten form ( 10 x10 cm ) och stjälp över allt i formen.
– Toppa med ströbröd och gratinera i ugnen på 200 °C i ca 25 – 30 minuter, höj till 225°C det sista 5 minuterna.
– Ha koll på färgen, den är klar när grönsakerna är mjuka.
Foto & recept: Grönt Varje Dag
KÖPVegetarisk Janssons frestelse
Portioner: 4 st
Du behöver:
1 rödlök
50 g Arla Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
750 g mjölig potatis
1 dl syltlök
½ tsk kryddpeppar
1 lagerblad
1 tsk salt
2 dl Arla vispgrädde
1 dl Arla mjölk
Standardmjölk
1 msk ströbröd
Gör så här:
– Sätt ugnen på 200°.
– Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor.
– Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna.
– Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
– Skär syltlöken i bitar. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt.
– Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form.
– Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret.
– Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
Foto & recept: Arla
KÖPBowl med Quorn Prinskorv, grönkål och srirachamayo
Portioner: 40-50 st
Du behöver:
1 pkt Quorn Prinskorv (276 g)
200 g grönkål
200 g edamamebönor
250 g körsbärstomater
3 msk olivolja
1 citron, ta saften
Sesamfrön som är rostade
Salt och peppar
Srirachamayo:
2 dl majonnäs
2-3 msk srirachasås
Gör så här:
– Ta bort de grövsta stammarna från grönkålen, skölj den väl och fräs i olja några minuter på medelvärme.
– Ta bort från spisen och häll över olivolja och saften från en citron. Tillsätt bönor och tomat. Smaka av med salt och peppar.
– Stek prinskorven enligt ensvisningen på paketet.
– Blanda ihop majonäs och srirachasås.
– Lägg grönkål, prinskorv och bönor i en skål. Toppa med sesamfrön och srirachmayo.
Foto & recept: Quorn
Auberginesill
Du behöver:
1 aubergine
1 tsk miso
1 dl björksocker eller råsocker
1/2 dl ättika
1,5 dl vatten
1 morot
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
knippe dill
charlottenlök 2 små
salt
För lagen:
1 dl björksocker eller råsocker / vitt socker
1,5 dl vatten
0,5 dl ättika 12%
instruktioner
Gör så här:
– Börja med att skölja och skala auberginen. Skär den så den påminner om sillbitar.
– Koka upp vatten, 1 tsk miso och salt. Låt aubergine bitarna/ strimlor koka i 4 minuter. Häll av i ett durkslag.
– Låt de rinna av ordentligt och lägg dem sedan mellan två hushållspapper och klappa torrt med lätt hand.
Så här gör du lagen:
– Koka upp lagen och låt den svalna något.
– Lägg “sill” bitarna i en ren glasburk tillsammans med skivad morot, charlottenlök, dill, lagerblad och kryddpepparkorn.
– När lagen är kall sätt på lock och ställ kallt över natten.
Foto & recept: Grönt Varje Dag
KÖPWasabikryddad pankogriljering - Griljering för den vegetariska "julskinkan"
Du behöver:
1 ägg
1 dl Panko ströbröd
1-2 msk wasabipasta
1 lime, skal och saft
1 msk majsstärkelse
Salt och peppar
Till servering: Färska örter fröknäcke
Gör så här:
Griljering: Rör ut wasabin i ägget.Blanda i panko,skal och saft frånen lime och smaka av med salt och peppar.
– Torka av ytan på Helgspecialen med hushållspapper och sikta över majsstärkelse.
– Bred över pankoblandningen och griljera mitt i ugnen på 175 grader, cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.
– Skär i skivor och servera på fröknäcke. Strö över färska örter.
Foto & recept: Quarn
Vegansk julskinka, Ugnsbakad rotselleri (veganskt utan senap)
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 dl vitt matlagningsvin
6 timjankvistar
1 dl olivolja
ca 800 g rotselleri
salt och peppar
Griljering
1/2 kruka persilja
3/4 dl ströbröd
2 msk senap
Gör så här:
– Sätt ugnen på 200°C
– Skala och finhacka löken.
– Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan i vinet.
– Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster.
– Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 45 minuter. Ös då och då.
Griljering:
– Mixa persilja och ströbröd till ett smul.
– Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet.
– Höj ugnstemperaturen till 225°C.
– Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.
Foto & recept: Ica
KÖPJulköttbullar (veganskt utan senap)
Portioner: 40-50 st
Du behöver:
1/2 dl torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
1/2 msk grovkornig, söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt, kall skalad rotselleri
100 g kokt, kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad, fryst sojafärs
mjölkproteinfritt margarin (till stekning)
Gör så här:
– Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.
– Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
– Mortla kryddpeppar och enbär fint.– Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.
– Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, enbär, kryddnejlika, soja, buljongtärning och senap. Låt koka ca 3 minuter.
– Mät upp ca 1 1/2 dl av lökgrädde (för 40-50 st). Tänk på att köttbullarna kan bli för lösa om mer lökgrädde används.
– Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
– Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
– Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
Starta timer
– Sätt ugnen på 175°C.
– Rulla 40–50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med margarin på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfom och stek klart i ugnen ca 10 minuter.
Recept: Ica
KÖPFotograf: Greenkitchenstories.com
Klassisk inlagd aubergine-sill
Du behöver:
1 förvälld aubergine, i sillstora bitar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 dl skivad morot
1/2 dl hackad purjolök
Gör så här:
Aubergine – förvälld i saltat vatten.
Skala och skiva en aubergine och förväll i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens du vill ha (men se till så att den inte blir för lös). En aubergine räcker till cirka fyra portioner.
Koka upp samtliga ingredienser och låt dem därefter svalna.
Använd den skivade moroten och purjolöken som garnering.
Foto: Cleanlifestyle.se
KÖPRödbetsdipp med fetaost
Du behöver:
2 dl GoGreen Svenskodlade torkade gula ärtor eller vita bönor
1 ½ dl rårivna rödbetor
50 gram fetaost (går att uteslutas för en helt växtbaserad kost)
2 msk olivolja
Salt & peppar
Gör så här:
– Blötlägg bönorna/ärtorna i rikligt med vatten över natten.
– Koka ärtorna ca 60 min eller vita bönor i ca 40 min, nästan tills de kokat sönder.
– Mixa alla ingredienserna till en slät creme. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha en tunnare creme.
Foto & recept: GoGreen
KÖPJulig chiapannacotta med saffran och mandlar
Portioner: 4 st
Du behöver:
8 msk GoGreen ekologiska chiafrön
2 dl grädde eller mjölkfritt alternativ
6 dl GoGreen Mandeldryck
½ pkt (0,25 g) saffran
2 msk honung
1 dl hackade mandlar
Gör så här:
– Rör ut saffran med honung (det tar fram saffranssmaken).
– Blanda alla ingredienser i en skål och rör om. Häll upp i portionsskålar, låt stå i kylen i 2 timmar.
– Servera gärna med extra mandel som topping.
Foto & recept: GoGreen
KÖPKeftedes (istället för köttbullar)
Portioner: 4 st
Du behöver:
600 g Anamma Formbar Färs
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0.5 dl finhackad persilja
2 tsk torkad mynta
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
– Tina färsen och blanda med övriga ingredienser. Använd händerna, det blir enklast.
– Forma färsen till bollar och stek i olivolja eller grilla.
– Servera med potatis
Foto & recept: Anamma.eu
KÖPFröknäcke
Portioner: 12 st
Du behöver:
½ dl GoGreen pumpakärnor
½ dl GoGreen hela Linfrön
½ dl GoGreen sesamfrön
½ dl GoGreen solroskärnor
2 tsk GoGreen ljust Psyllium
1 ½ dl majsmjöl
1-2 krm salt
½ dl rapsolja
2 dl vatten, kokande
Garnering: Flingsalt eller kärnor och frön.
Så här gör du:
– Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
– Tillsätt olja och det kokande vattnet. Rör om tills smeten blir smidig och geléaktig.
– Kavla ut degen mellan två bakplåts- papper, till en tunn kaka som täcker hela pappret. Ta bort det övre pappret försiktigt med en palette eller liknande och strö lite flingsalt över. Lägg det på en ugnsplåt.
– Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du delar och serverar brödet i bitar.
Foto & recept: GoGreen
KÖP