instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Vintertrött? Här är maten och kosttillskotten med D-vitamin

Av: Metro Mode

Känner du dig trött och hängig? Under det solfattiga vinterhalvåret är det svårt att tillgodose kroppens behov av D-vitamin via solen och en brist på vitaminet kan faktiskt leda till trötthet. Men misströsta inte! Ett sätt att hålla humöret på topp är att få i sig D-vitamin via det du äter. Vi tipsar om bästa maten för att boosta kroppen med D-vitamin, samt tillskotten du kan ta för att öka ditt intag.

Foto: Pexels

Många svenskar känner sig mindre energirika under vinterhalvåret, något som inte minst beror på det begränsade solljuset och därmed minskningen av D-vitamin i kroppen. Det finns några livsmedel som är rika på D-vitamin, men många av oss behöver ändå komplettera med kosttillskott under de mörkare månaderna. Enligt Livsmedelsverket är det extra viktigt med tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret; de skriver att den som vistas i solen kan göra uppehåll mellan maj och augusti men att det går bra att ta tillskott under hela året.

Livsmedelsverket skriver att det inte är möjligt att få i sig för mycket D-vitamin genom maten men att det däremot kan bli en giftig dos om du överskrider den övre gränsen genom kosttillskott. Det rekommenderade intaget per dag av D-vitamin är 20 mikrogram (mcg) för vuxna (10 mcg för barn samt personer över 75 år) och den övre gränsen för intag av D-vitamin innan det blir farligt är 100 mcg per dag – du kan läsa mer här.

Här nedanför listar vi några extra bra livsmedel för dig som vill få in mer D-vitamin i din kost, samt kosttillskotten som ger dig den extra boosten i vinter.

7 livsmedel som är rika på D-vitamin

1. Fet fisk som aborre, gös, sill, makrill, lax, böckling, sardiner, sardeller och öring.

2. Vild svamp som kantarell, trattkantarell och Karl-Johan.

3. Fisk som pinklax, röding, havsabborre, tonfisk, gädda, hälleflundra, strömming.

4. Ägg och äggrätter.

5. Fågel som kyckling och kalkon.

6. D-vitaminberikade mejeriprodukter som lätt- och mellanmjölk.

7. Berikat matfett och matoljor.

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår