Home

Homestyla lägenheten och öka försäljningspriset

Går du i säljartankar? Visa upp ditt hem från sin bästa sida. Homestylingexpertern Louise Olsson på Zandvoort hjälpte Metro Mode Home att styla om en tvåa på Norrmalm i Stockholm. Men hur mycket ökar egentligen priset?

Av: Petra Tungården
Foto: Petra Tungården och Daniel Olsén

– Om man ska ge ett enda råd inför försäljningen så är det: rensa, rensa, rensa. Ta bort allt som känns personligt. Den potentiella köparen ska kunna se sitt liv i hemmet, det ska inte kännas som att man är hemma hos någon annan. Men det är en fin gräns för våningen måste fortfarande kännas mysig och ombonad, säger Louise Olsson på Zandvoort.

Den hjälp som Louise och hennes kollega erbjuder kostar från 10 000 kronor. Vi lät henne få helt fria händer att styla om den inbodda tvåan på Norrmalm i Stockholm. Där har ägaren som nu ska sälja bott i över sju år, utan renovering.
– Man blir lätt hemmablind och har svårt att se lägenhetens brister. Ofta behövs en objektiv person och ett tränat öga. Ibland kan det handla om så enkla saker som att bara möblera om med befintliga möbler. Ett klassiskt fel många gör, som i det här fallet, är att möblera mot tvn, en öppen spis eller fönster, istället för att låta planlösningen avgöra. I stan har man inte råd att slösa med avgörande kvm.

Efter konsultationen med Louise får ägaren i uppdrag att både måla om och tömma hela lägenheten på möbler.
– I det här fallet var alla möbler överdimensionerade för lägenheten och det fanns ingen röd tråd. Det var mer möbler på ett golv som fanns där för sakens skull. Mer praktiskt, än ombonat. Man fick ingen känsla för lägenheten och den kom inte till sin fulla rätt. Efter stylingen framhäver möblerna bostaden på ett helt annat sätt och det finns en genomgående röd tråd.

– Många kommer till oss efter att de misslyckats med försäljningen. I tio av tio fall går lägenheten nästan direkt efter att vi stylat om den.

Expertens tips!
RENSA
Rensa, rensa, rensa. Röj ut allt som inte ska vara i hemmet under visning och fotografering. Lägenheten likväl skåp, lådor och garderober ska kännas rymliga.

STÄDA
Renovera det som behövs, annars är det bara sätta igång att storstäda varje skrubb och vrå. Fönster, golv, diskho och badrumsinredning bör vara skinande blanka.

PLANERA
Gå igenom varje rum in i minsta detalj. Ta in någon obektiv. Skriv en lista på vad som saknas och ring runt bland vänner för att se om något kan lånas om du inte har råd med experthjälp.

 

Före

Före

Lägenheten innan homestylingexperten Louise Olsson satte tänderna i lägenheten på Olof Palmes gatan i Stockholm.

Nästa bild
Efter

Efter

Lägenheten efter Louise Olsson homestyling.

Nästa bild
Efter

Efter

Lägenheten efter Louise Olsson homestyling.

Nästa bild
Efter

Efter

Lägenheten efter Louise Olsson homestyling.

Nästa bild
Louise Olsson

Louise Olsson

“Mitt bästa tips är att ta bort allt som känns personligt. Låt istället textilier, växter och belysning stå för hemtrevnaden och mysfaktorn” säger Louise Olsson

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!