Home

Matlådan allt mer populär – 5 livsmedel svenskarna vill förbjuda i matlådan

Visste du att den 23 mars är matlådans dag? Faktum är att allt fler tar med matlåda till jobbet – men det finns några saker som du bör undvika, åtminstone om du inte vill riskera att bli impopulär bland dina kollegor.

Foto: Unsplash

Att ta med sig matlåda till jobbet har blivit allt vanligare bland oss svenskar, det visar en ny undersökning utförd av Yougov på uppdrag av Hello fresh.

“Sparar pengar och minskar matsvinn”

Undersökningen visar att var femte svensk (20 %) tar med sig matlåda oftare idag på grund av det
ekonomiska läget. Dessutom tar mer än hälften (54 %) med sig matlåda till jobbet eller studierna en
eller flera dagar i veckan. En tredjedel (32%) tar med sig matlåda 4-5 gånger per vecka.

“Lunchkulturen har förändrats, vi går inte ut och äter lika ofta och allt fler samlas på kontoret för
att äta sin matlåda. Att planera och ta med sig matlåda kräver visserligen lite mer tid och tanke
än att besöka en restaurang, men det innebär också att man sparar pengar, minskar matsvinn,
och kan äta mer hälsosamt”, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

De allra flesta som tar med sig matlåda gör det för ekonomins skull, något som tycks vara en god idé: de som väljer att ta med sig matlåda i stället för att köpa mat på restaurang spenderar i genomsnitt 64 procent mindre på sin lunch.

Här hittar du fem tips för en bättre matlåda!

5 livsmedel svenskarna vill förbjuda i matlådan

Det finns med andra ord massor av fördelar med att ta med sig matlåda till jobbet. Men det finns några livsmedel som vissa svenskar anser att man inte bör ta med sig till jobbet, det konstaterar färdigmatstjänsten Factor i ett pressmeddelande.

Enligt Factor anser en del svenskar att livsmedel som avger starka dofter – exempelvis fisk – borde förbjudas i offentliga miljöer.

Carol England, kulinarisk chef på Factor, menar dock att de flesta inte bryr sig om vad man har med i matlådan:

“Trots att vissa är lite känsliga kring vad andra värmer på i lunchrummet bryr sig de flesta inte alls. Med andra ord borde man inte dra sig för att äta saker som doftar lite, såsom fisk eller kål. Inte nog med att det är livsmedel med massor av näring, det är dessutom riktigt gott”, säger hon.

Topplista: Livsmedel svenskarna vill förbjuda i offentliga miljöer:

  1. Fisk
  2. Kokt ägg
  3. Brysselkål
  4. Kaviar
  5. Banan

1 / 1

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!