Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Så mycket el drar julbelysningen – och så minskar du kostnaderna

Julstjärnor, adventsljusstakar och julgransbelysningar är några av de traditionella dekorationer som kan göra att elförbrukningen ökar under julen. Men hur mycket kostar de oss egentligen?

Foto: Star Trading/H&M Home

På grund av den senaste tidens höga elpriser är det många som håller ett extra öga på elförbrukningen den här vintern, och därför kan det vara bra att veta vad traditionell julbelysning som julstjärnor och adventsljusstakar kostar ett genomsnittligt hushåll.

Som tur är har Eon redogjort för just detta, beräknat med ett elpris på 3 kronor/kWh – observera dock att elpriset varierar över tid och är olika beroende på elområde och elavtal. Här nedan listar vi några av de vanligaste juldekorationerna och deras genomsnittliga elförbrukning.

Julgransbelysning

Kostnaderna för att ha julgransbelysningen tänd under julen kan variera kraftigt beroende på vilken typ av ljusslinga du har. Enligt Eon kostar en traditionell julgransbelysning utan LED-lampor, med 16 lampor och 3W per lampa, i snitt 54 kronor att ha tänd 12 timmar per dag i 31 dagar.

En ny ljusslinga med LED-lampor är betydligt billigare i drift än en gammal ljusslinga med 10-20 år på nacken, och är därmed ofta en investering som är väl värd att göra.

Adventsljusstake

En adventsljusstake med traditionella glödlampor som är tänd i 12-15 timmar per dygn kostar i snitt 5,95 kronor i veckan, enligt Eon. Att ha tre adventssljusstakar tända under hela december, alltså 31 dagar, kostar cirka 84 kronor.

Om du däremot byter ut de traditionella glödlamporna mot LED-lampor sjunker kostnaden dramatiskt till 80 öre per ljusstake och vecka. Elkostnaderna för tre adventsljusstakar blir då istället 10,65 kronor för hela december.

Julstjärna

Om du har en julstärna med en 4W LED-lampa i kostar det i snitt 4,50 kronor att ha denna tänd 8 timmar per dygn mellan första advent och trettondagen.

Julbelysning utomhus

I december väljer många att pynta balkongen, terassen eller i trädgården med julbelysning. Om du har en batteridriven granslinga är uppladdningsbara batterier en utmärkt idé – dessa har nämligen i regel 500 gånger längre livstid än engångsbatterier. Tänk även på att släcka belysningen under dygnets ljusa timmar.

Om du har en LED-ljusslinga utomhus på 7,4W med 240 lampor så kostar det i snitt 8,30 kronor att ha denna tänd i 12 timmar per dag under hela december, alltså i 31 dagar.

KÖP

Foto: Star Trading/H&M Home

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!