instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
mamma

13 saker som mammor önskar att de visste – innan de fick barn

Av: Metro Mode

Trots att många mammor ser tillbaka på den första tiden med bebis som hur bra och mysig som helst, så håller nog de flesta med om att det fanns en del tillfällen som inte alltid var så lätta. Inte minst när man tänkt att det skulle vara lugnt, enkelt och bara en enda stor dos av bebismys! För det var ju så man hade hört att det skulle vara?

Foto: Unsplash

Kanske är det så att personer som inte är gravida inte rör sig kring samtalsämnen som handlar om förlossning, amning eller tiden efter förlossningen? Kanske gör man det, men får bara höra allt genom rosa ett rosa filter, som till stor del är en förskönande bild av verkligheten.

Det är inte helt ovanligt att det kan vara så och det måste vi göra någonting åt! Vad händer när en nybliven förälder sitter med sitt nyfödda barn i famnen och bara har en bild av hur det ska vara och kännas, som inte ens är sann? Visst kan det vara och kännas helt fantastiskt att ha barn, men det kan också vara väldigt tufft i vissa stunder. Vi måste börja tala mer om hur mammalivet egentligen kan se ut – för ingen ska behöva känna sig som en dålig mamma!

Vi frågade Metro Modes läsare om vad de hade velat veta INNAN de fick barn – nedan finner du svaren!

Innan jag fick barn hade jag velat att någon talade om för mig…

1. – Att ”bebisbubblan” man befinner sig i den första tiden inte bara är rosafluffig utan också tuff. Det är fantastiskt att få barn men om man känner andra känslor, som inte är lika positiva, så är det helt normalt det också. Det kommer att kännas bättre, och lättare och lättare med tiden.

2. – Att man behöver inte stressa över att allt ska bli som ”vanligt” direkt efter förlossningen vad gäller din kropp, men också när det kommer till att rusa iväg på middagar och träffa vänner. Folk envisas med att berömma alla som tappar de där gravidkilona inom en vecka, som går och shoppar, käkar middagar på resturang bara några dagar efter födseln. ”Gud, wow är du redan ute” Jag gjorde samma sak och var stressad hela tiden för att jag trodde att det förväntades av mig. Andra barnet lämnade jag inte lägenheten med de första veckorna. Eller var det månaderna …

3. – Att alla barn är olika och att man inte ska hålla på och jämföra olika utvecklingssteg mellan andra barn i samma åldrar. Det framkallar bara onödig stress, särskilt hos mamman.

4. – Att förlossningen inte är som på tv. Man åker sällan in till BB vid första värken.

5. – Att sexlivet efter förlossningen inte alltid är så lätt.

6. – Att det är vanligt att bli deppig mitt i det som ska vara lycka.

7. – Eftervärkarna! Att de inte är över bara för att förlossningen är det.  Jag hade dem i tre veckor första gången och de gjorde grymt ont. Det var jag inte beredd på.

8. – Att man ska vara redo för att förlossningsplanen kan förändras helt. Anknytningen sker inte alltid omedelbart och man inte behöver ha dåligt samvete över det.

9. – Att man ska vara förberedd med trosor som inte sitter åt som du kan ha på dig när du kommer hem efter förlossningen.

10. – Att det kan vara jobbigt när moderkakan ska ut. Jag hade en moderkaka som tog nästan en timme att trycka ut och det resulterade i blodförlust. Jag hade en vacker förlossning och låg där med min vackra bebis på mitt bröst, samtidigt som moderkakan skulle “glida” ut. Men det är ingen som pratar om den delen!

11. – Att det är okej att lämna över sin bebis till någon annan en stund. Be om hjälp! Det betyder inte att du är underlägsen eller en sämre mamma för att du ber om hjälp  Moderskapet är skrämmande och svårt i början så att be om hjälp är okej. Och lyssna på alla de råd du får, men bestäm vad som fungerar bäst för dig och barnet.

12. – Att man kan få svårigheter med amningen och den mamma-skuld som kan komma med det inte är helt lätt. För mig var det viktigt att förstå att att ge mitt barn ersättning inte gjorde mig till en sämre mamma, utan att det faktiskt fanns där för mitt barns välbefinnande.

13. – Att otroligt mycket intensiva känslor kommer med moderskapet. Jag önskar att någon skulle ha förberett mig för dem. Jag menar inte bara de känslor som kommer de första veckorna efter födseln, utan också om skulden, oron, den intensiva kärleken och ibland den intensiva frustrationen. Det är överväldigande!

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår