Man

6 anledningar till varför det är hälsosamt för män att gråta

Metro Modes moderedaktör gillar inte bilden av att ”män inte gråter” eller inte skulle vara lika känslosamma som kvinnor. Här listar vi därför fem starka anledningar till att det är hälsosamt för män (och oss alla) att gråta.

1. Tårar minskar stress och oro

 

Det är sant att tårar minskar stress och rensar kroppen på ämnen som associeras med stress. Om du istället håller inne med tårarna så ökar nivåerna av stressämnen i kroppen.

 

2. Tårar släpper ut hormoner som fungerar som smärtstillande

 

Har du någon gång känt lättnad efter att du har gråtit? Det finns en naturlig förklaring till det och det är för att dina tårar släpper ut två typer av hormoner som kallas opioider och oxytocin som fungerar som smärtstillande och lugnande.

 

3. Du mår bevisat bättre efter att du gråtit

 

Att gråta låter dig släppa taget om något du medvetet eller kanske omedvetet hållit fast vid. En av de viktigaste anledningarna till att gråta är att tårarna frigör instängda känslor som lagrats under en viss tid. Efter att du gråtit kan känslan av lättnad och lugn infinna sig vilket är skönt och befriande.

 

4. Att gråta visar att du är säker i dig själv

 

Att kunna säga till sin respektive, eller sin vän att man inte mår bra eller behöver prata med någon är väldigt befriande. Män som visar känslor och kan säga när de inte mår bra är riktiga män.

 

5. Att visa dig sårbar ger dig djupare relationer

 

Vi alla vet att livet kan vara riktigt tungt ibland och ingen klarar livets resa utan ett antal prövningar på vägen. Vi lever i ett samhälla där vi är online 24/7 och det tär på vår psykiska hälsa enormt. Vi fylls av flöden med människor som ser bra ut, är vältränade, framgångsrika och känner ofta oss själva mindre värda. Det kan vara väldigt skönt att prata ut och lyftande att dela med sig om man mår dåligt över något.

 

6. Ingen tycker mindre om dig för att du visar dig svag

 

Tvärtom! Vi kämpar alla med vår egen resa och finner oftast tröst i att höra om andra personer som känner likadant eller har liknande erfarenheter när det kommer till sorg, stress eller smärta.

 

Källa: Hälsans Psykologi & Stegförhälsa

Foto: Rex Features

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!