Man

Deprimerad under vinterhalvåret? Vi listar 7 saker som hjälper direkt

En av de vanligaste utmaningarna vi har i Norden på grund av långa vintrar, är att vi får brist på solljus och vitamin D. Forskning visar att kroppen kan svara med allt ifrån nedstämdhet till depression under det mörka vinterhalvåret och här listar vi sju saker att tänka lite extra på för att må bättre! 

Brad Pitt

1. Ladda upp med vitamin D 

 

Vitamin D är en vitamin som kan ha effekt på upp till 2000 gener i kroppen. Brist på vitaminen kan påverka vårt humör och hela vårt välmående. En studie har visat att ju lägre dos av vitaminen vi har i kroppen, desto större chans för depression. Så ett tips är att fylla på med vitaminen över vintern. Vitamin D hittar du i fet fisk som tonfisk, makrill och lax. Det finns även i sojamjölk och färskpressad apelsinjuice. Det går även att köpa i tablettform via apotek eller i matvarubutiker.

 

2. Glöm inte mineraler 

 

Flera studier pekar på att mineraler – som magnesium – är bra för kroppen. Mineralerna dämpar nämligen oro, stress och ångest – och gör att vi känner oss mer stabila. Några riktigt bra magnesiumkällor är bland annat tomater, ärter, mjölk, bönor och fisk. Det går även att köpa i tablettform som vitamin D.

 

3. Ge din kropp riktigt dagsljus 

 

Att fylla på med vitamin D och mineraler är bra men din kropp behöver även riktigt dagsljus för att fungera och må bra. “Dagsljus gör oss piggare, gladare och friskare” säger  Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet till Dagens Nyheter.

 

4. Motionera (en kvart om dagen)

 

Att träna och motionera är viktigt för ditt välmående men lösningen ligger inte i fem gympass i veckan utan i regelbunden aktivering. Forskare har i en stor studie kommit fram till att så lite som 15 minuter rask promenad om dagen förlänger livet med över 3 år, skriver Svenska Dagbladet.

 

5. Dra ner på koffeinet 

 

Tråkiga nyheter, tänker du kanske? Nu är det inte så att du behöver ta bort morgonkoppen men att dra ner på kaffet är ett tips då det stannar i kroppen i över en halv dag. Att dricka sista koppen kaffe vid lunch kan vara en bra riktlinje för att sedan kommer ner i puls.

 

6. Obalans i blodsockret 

 

Oregelbunden diet, för mycket socker, gluten eller fett kan leda till en obalans i blodsockret vilket kan resultera i trötthet och ett pendlande humör. Undvik blodsockerdippar genom att hålla en bra kost, ta med dig mellanmål och försöka undvika för mycket snabbmat och raffinerat socker.

 

7. Fyll på med vatten 

 

Eftersom vår hjärna består av 85% vatten, går det att visa hur viktigt det är att upprätthålla bra vätskenivå för optimalt välmående. Öka ditt dagliga intag för att hålla din energi uppe under dagen och ha alltid ett glas vatten bredvid dig på kontoret om dagarna.

 

Foto: REX Features

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!