Man

Introvert personlighet? 6 tips som gör dig framgångsrik på jobbet

Om du är en introvert person så är sannolikt inte det myllrande kontorslivet eller fullsatta mötesrum dina favoritställen på jorden. Men även om du får mest energi av att befinna dig i mindre sällskap eller på egen hand så finns det riktigt bra knep för att göra ditt kontorsliv mer framgångsrikt. Här är sex tips som gör detta till ditt bästa år i karriären! 

introvert_jobbtips_815
Foto: Unsplash

För att kunna fokusera till 100 procent på dina arbetsuppgifter och samtidigt hitta energin till att komma på nya spännande vinklar och projekt så gäller det att ha en arbetsmiljö som du trivs i, även om du allra helst skulle vilja jobba hemifrån utan ett gäng snackiga kollegor. Vi har samlat sex bra knep som hjälper dig som är introvert att lägga grunden för ett framgångsrikt år:

1. Skapa egentid när du har möjlighet

Extroverta personer får energi av stora sociala tillställningar och när det händer mycket runtomkring dem på jobbet. Som introvert är det mer troligt att du behöver stunder på egen hand för att ladda batterierna. Då gör du helt rätt i skapa utrymme för eftertanke och reflektion även på jobbet. Det fungerar nämligen som bränsle för din hjärna. Det kan handla om så lite som 15 minuter i ett ledigt konferensrum eller en kort promenad runt kvarteret på lunchen. Försök inte att ignorera ditt behov av att vara för dig själv en stund, utan se det som en viktig del av din framgång. Du kommer ha lättare att prestera på nästa viktiga möte om du har fått möjlighet att ladda en stund innan.

2. Gör arbetsplatsen till din borg

Öppna kontorslandskap kan störa även den mest utåtriktade personens koncentration, så det är inte konstigt att du som är introvert störs av allt ljud och alla människor runtomkring dig. Gör det bästa av situationen! Omge dig med saker som du gillar och som ger dig energi. En liten krukväxt, din favoritbok och bilder från en semester på en avslappnande plats kan ha en lugnande (och energigivande) inverkan. En av de största fördelarna med att vara introvert är förmågan att kunna fokusera, jobba dedikerat och självständigt med olika uppgifter. Om du har svårt att hitta fokus på grund av för mycket störande ljud, se till att ha dina hörlurar nära till hands. Kanske är det dags att investera i ett par brusreducerande lurar? Du kan förutom musik även lyssna på olika meditativa appar som hjälper till att minska stress, till exempel BrainWave och Calm.

3. Ge och ta

Gör små uppoffringar som inte kostar så mycket men som uppskattas stort av dina mer extroverta kollegor. Till exempel att hälsa på alla runtomkring dig på morgonen och le mot personer du möter i korridoren på väg till olika möten eller lunchrummet. Även om det inte faller sig naturligt för dig att möta andras blickar och fråga “hur är läget?” så kommer det finnas en större förståelse för att du, efter att ha hälsat runt, vill sätta i dina öronproppar och jobba ostört en stund.

4. Hitta andra sätt att kommunicera

Om ditt team inte redan använder ett chattverktyg, kolla upp möjligheten för att kommunicera via till exempel Slack, Messenger eller Skype. Det är många gånger både lättare och bekvämare att göra sig hörd via skrift än att behöva vända sig direkt till en eller flera kollegor, det kommer även dina mer extroverta kollegor att upptäcka när ni väl testar.

5. Planera din kommunikation

Men trots att ni har en daglig chatt så kommer du fortfarande att behöva gå på möten. Se då till att förbereda dig ordentligt genom att skriva ner på ett papper vad du vill få sagt under den stunden ni sitter ner. Säg det gärna så tidigt som möjligt, det känns många gånger svårare att komma till tals ju längre in på ett möte man väntar.

6. Utmana dig själv

Om du är introvert kanske tanken på att leda ett mindre möte eller att göra sin röst hörd på ett stort personalmöte får dig att kallsvettas – och det är just därför du ska testa att göra det, då och då. Att utmana sig själv utanför sin komfortzon är ett sätt att växa i sin arbetsroll, det gäller för alla personlighetstyper. Ju fler gånger du som är introvert agerar extrovert, desto mer naturligt kommer det att kännas. Detsamma gäller för den mer utåtagerande personen som testar att fokusera inåt. Alla personlighetstyper har sina fördelar!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!