Nöje

10 goda sillrecept till midsommarfesten

Midsommar närmar sig med stormsteg och det har blivit hög tid att börja planera midsommarmaten och årets sill!

Foto: Cervera/Abba

Det är inte svårt att göra sill och det känns alltid lite lyxigare att ha en hemmagjord lite annorlunda variant att skryta med. Metro Mode listar 10 goda sillar som du kan överraska med till midsommarfesten! Kolla in de grymma recepten nedan!

Läs även:

Vegetarisk sill: 4 recept på aubergine-sill till midsommarbuffén.

Bind din egen midsommarkrans – här är de bästa blommorna.

Servera sillen i en magisk matjesilltårta på midsommar.

Blommiga klänningar – fina modeller för sommarens alla tillfällen!

Italiensk sill

Italiensk sill

Ingredienser:
1 paket 5-minuterssill
1 kruka färsk basilika
8 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk pinjenötter
½ dl riven parmesanost
2 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
Svartpeppar

Gör så här:

1.Häll av lagen från sillen och skär den i bitar.

2.Mixa basilikan, tomaterna, vitlöken och pinjenötterna.

3.Blanda i parmesanost, crème fraiche, majonnäs och sillen i blandningen. Smaka av med svartpeppar.

4.Låt stå i ett dygn och förvara i burk med lock.

Foto: Abba

Nästa bild
Inlagd sill med vårprimörer

Inlagd sill med vårprimörer

Ingredienser:

ca 5 dl

Lag
1 dl ättiksprit (12%)
2 ½ dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk kryddpepparkorn
½ tsk vitpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 lagerblad

1 förpackning inläggningssill á 420 g
5 sockerärtor
2 sparris, i bitar
5 rädisor, skivade
½ rödlök, skivad
½ morot, skivad

 

Gör så här:

Koka upp lagen och rör om tills sockret har lösts upp.

Låt kallna.
Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär sedan i sneda 2 cm breda bitar. Förväll sockerärtor och sparris i ca 1 minut och skölj sedan med kallt vatten. Varva sillen med grönsakerna i en burk. Fyll på med lagen. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet. Låt stå och dra i 1-2 dygn.

Foto: Cervera

Nästa bild
Sill med blåbär och rosmarin

Sill med blåbär och rosmarin

Ingredienser, 6-8 bufféportioner

1 förp Abba sill på 5 minuter, filéer

lagen från sillen

0,5 silverlök

0,5 dl blåbär

0,5 dl björnbär

1 kvist rosmarin

5 svartpepparkorn

 

Gör så här:

1.Ta upp sillfiléerna ur förpackningen och häll över lagen i en glasburk med lock. Skär sillen i bitar och strimla löken.

2.Blanda alla ingredienser i glasburken och låt stå i ett dygn innan servering.

Foto: Abba, Köket

Nästa bild
Silltårta

Silltårta

Ingredienser:
Till: Botten
75 g Smör
150 g kavring

Till fyllningen:
2 gelatinblad
100 g inlagd sill
70 g matjessill i bitar, spar lite spad
30 g ansjovisfilé
3 dl gräddfil
150 g färskost
1 rödlök
1 kruka färsk dill

Till garneringen:
2 ägg
1 kruka gräslök
1 rödlök

Gör så här:

– Smält smör. Mixa kavring och blanda med smöret pressa ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

– Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.

– Skala och finhacka löken, hacka dillen. Skär sillarna i mindre bitar och blanda med gräddfil, färskost, rödlök och dill.

– Smält gelatinbladen i en kastrull med ca 2 msk av spadet från matjessillen.

– Vänd ner det smälta gelatinet i smeten. Häll smeten i formen och låt stå i kyl minst 2 tim.

– Koka äggen, skala och finhacka dem. Skala och finhacka rödlöken och skär gräslöken fint.

– Garnera tårtan med ägg, rödlök och gräslök innan servering.

 

Foto: Arla

Nästa bild
Apelsin-, rosmarin- och chilisill

Apelsin-, rosmarin- och chilisill

Ingredienser:
1 paket 5-minuterssill
3-4 dl 1-2-3 lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Koka upp och låt svalna.)
1 apelsin
1,5 msk torkad rosmarin
10 korn svartpeppar
1 chili
2 lagerblad
1/2 gul lök

Gör så här:

– Blanda sillen med lagen. Tillsätt rosmarin, pepparkorn och lagerblad.

– Skär försiktigt bort skalet från apelsinen utan att få med det vita. Strimla mycket tunt och blanda ner i sillen.

– Dela apelsinen och pressa ner saften, se till att inga kärnor följer med.

– Låt stå kallt fram till servering.

Foto: Delikatessboxen.se

Nästa bild
Midsommarsill med rabarber och dill

Midsommarsill med rabarber och dill

Ingredienser:

1 burk
80g rabarber
1/2 gul lök
2 msk hackad dill
2 dl creme fraiche
1 burk matjessill

Gör så här:

1. Finhacka rabarber, lök och dill. Rör ihop allt med creme fraiche.

2. Häll av lagen från matjessillen – spara den i en burk till något annat. Blanda sillen med såsen och ställ den svalt, minst en timme.

Foto: Landleyskok.se

Nästa bild
Mojitosill

Mojitosill

1 pkt 5-minuterssill, Abba
2 st lime
½ kruka mynta

Gör så här:

– Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Gör en ny lag av limejuice och socker.

– Blanda denna med skivad rödlök, hackad chili och hackad koriander.

– Tärna avokadon och vänd ner den och mangon i sillagen.

– Toppa upplagd tallrik med torkade majskorn.

Foto: Abba

Nästa bild
Enkel och snabb skärgårds

Enkel och snabb skärgårds

Ingredienser:

1 rödlök

0,5 kruka gräslök

0,5 kruka dill

1 dl créme fraiche

0,5 dl majonnäs

1 förp Abba mixcaviar

1 förp Abbas sill på 5 minuter, filéer

Gör så här:

Finhacka rödlök, gräslök och dill. Blanda tillsammans med övriga ingredienser.

Klart!

Foto: Abba, Köket

Nästa bild
Sill med gin och granskott

Sill med gin och granskott

Ingredienser, 6-8 bufféportioner

1 förp Abbas sill på 5 minuter, filëer

lagen från sillen

1 silverlök

1/4 citron

2 msk gin

10 granskott

2 msk tranbär

3 lagerblad

5 enbär

 

Gör så här:

  1. Ta upp sillfiléerna ur förpackningen och skär dom i bitar. Häll över lagen i en glasburk med lock. Strimla löken och skiva citronen fint.
  2. Blanda alla ingredienser i glasburken och låt stå i ett dygn innan servering.

Foto: Abba, Köket

Nästa bild
Gummans currysill från Skåne

Gummans currysill från Skåne

Ingredienser:

200 g matjesill i bitar

1/2 dl majonnäs

1 dl gräddfil

ca 1 msk curry

1 1/2 msk koncentrerad äppeljuice

1 svenskt vinteräpple

 

Topping:

1/2 dl hackad färsk gräslök

2 msk plockad färsk dill

 

Gör så här:

1.Sila bort spadet från sillen och låt bitarna torka på hushållspapper.

2.Blanda majonnäs, gräddfil, curry och äppeljuice. Vänd ner sillen.

3.Riv äpplet grovt. Tillsätt äpple, gräslök och dill.

4.Låt stå minst 1 tim i kyl. Toppa med dill och gräslök.

 

Foto: Arla

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!