Nöje

7 frågor du måste ställa dig själv – innan du blir tillsammans med ditt ex igen

Har du och ditt ex börjat ses igen? Har det gått så långt att du funderar på om ni ska ge varandra en andra chans? För att undvika att bli sårad är det viktigt att du noga tänker igenom situationen – är det verkligen sunt att börja träffa ditt ex igen? Här är 7 vägledande frågor som kan hjälpa dig innan du gör något förhastat!

Foto: Unsplash

1. Ställ dig frågan – varför gjorde ni slut?

Vare sig det är du som ångrar att ni gjorde slut eller om det är ditt ex som bönar och ber för att få dig tillbaka är det viktigt att se tillbaka på varför ert förhållande tog slut. Varför fungerade inte saker och ting första gången?

Det är sannolikt att det som orsakade ert uppbrott kommer att fortsätta vara ett problem. Innan ni blir tillsammans igen är det viktigt att reflektera kring varför du vill att ni ska bli tillsammans igen. Är det för att du tror att problemen inte kommer att vara ett problem längre? Eller är du rädd för att ingen annan kommer att älska dig – och att du kommer att vara singel för resten av ditt liv?

2. Varför tror du att det skulle vara annorlunda denna gång?

Var det mer gråt och bråk än skratt och glädje i ert förhållande? Om ni gjorde slut av den anledningen måste du verkligen noga tänka igenom varför det skulle fungera bättre nu. Bråkade ni om något specifikt som ni nu är ense om? Eller bråkade ni varannan dag för att ni tycker olika om saker och ting? Om det inte ser annorlunda ut på den fronten idag är det kanske bäst att inte bli tillsammans igen.

3. Vill du bli tillsammans igen för att du är svartsjuk?

En naturlig process efter att ett förhållande tar slut är att börja dejta igen. Om ditt ex börjar dejta innan du är mentalt redo för det kan det kännas lite extra jobbigt. Av den här anledningen kan du vilja ha tillbaka ditt ex för att slippa smärtan du känner när du ser ditt ex med någon annan. Men tänk så här – ni gjorde slut av en anledning och du gör bäst i att också försöka gå vidare. Om du inte är redo att träffa någon annan än finns det andra saker att göra för att må bättre. Gå ut med dina vänner, gör saker du alltid velat testa men aldrig gjort eller börja träna något helt nytt – försök ha kul!

4. Finns det någon bra anledning till att bli tillsammans igen?

Kan det vara så att det tog slut på grund av långdistans eller att ni träffades när ni var unga och gjorde slut för att ni ville hitta er själva? Om det är så att ni nu befinner er i samma stad igen och vill börja ses måste du vara beredd på att mycket kan ha ändrats under tiden utan varandra – men det kan ändå vara värt ett försök!

5. Saknar du känslan av att vara tillsammans med någon eller saknar du verkligen ditt ex?

Det är söndagkväll och du vill verkligen ha någon att mysa med. Om du haft en dålig dag på jobbet vill du verkligen ventilera och berätta det för någon. Men är det den här känslan du saknar eller är det ditt ex som person? Innan du tar ett beslut om att bli tillsammans med ditt ex igen borde du spendera tid på egen hand för att kunna se skillnad på dessa olika situationer.

6. Borde vi spendera tid utan varandra innan vi blir tillsammans igen?

Svaret är ja! Självklart kan tiden efter ett uppbrott kännas tuff, ensam och hemsk och att du saknar ditt ex mer än någonting annat i världen gör inte saken bättre! Om ni har varit tillsammans en längre period är det klart att ni saknar varandra (ni har ju ändå varit en del av varandras liv!). Forskare har genom hjärnscanning kommit fram till att samma regioner i hjärnan aktiveras hos personer som är djupt förälskade i någon som hos personer med ett drogberoende. Med andra ord kan man säga att du är beroende av din partner! Forskare har också kommit fram till att hjärtesorg påverkar dig på en liknande nivå som att ta sig ur ett drogberoende. När du upplever hjärtesorg går du igenom många olika stadier – det kan vara allt från depression, ångest, och sömnsvårigheter till förlorad aptit. Det är faktiskt likadana känslor som när man försöker ta sig ur ett drogmissbruk. Du kan också bli triggad av platser eller saker som påminner om ditt ex vilket kan leda till ett ”återfall” där du ringer, smsar eller till och med går hem till ditt ex.

Nu när du vet det här, är det viktigt att du tillåter dig själv att få distans till förhållandet för att kunna ta ett rationellt beslut. Du behöver tid för att läka och det gör du bäst utan att ha kontakt med ditt ex. Ge din hjärna och dina känslor en chans att återgå till ett ”normalt” läge för att kunna se över din situation på ett realistiskt sätt – vill du verkligen ha den här personen i ditt liv igen?

7. Hur ska vi tillsammans kunna gå vidare i ett nytt förhållande?

Om ni beslutar er för att bli tillsammans igen underlättar det att ha en någorlunda plan. För att kunna gå vidare i ert nya förhållande måste ni förlåta varandra för det som hänt och lita på varandra igen. Ni måste acceptera ert förflutna och kunna släppa det som har sårat er. Om ni anser att ni inte klarar av att detta är det bäst att ni låter ert förhållande vara över för gott.

Inspiration: Women’s Health Magazine

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!