Karamell- och baconpopcorn
Ingredienser:
100 gram tärnad bacon (krispigt stekt, behåll fettet)
1 dl popcornkärnor
2 matskedar olja
1 dl jordnötter
1 tesked havssalt
¼ tesked cayennepeppar
1 oolong tepåse
½ dl grädde
3 dl socker
½ dl vatten
2 matskedar lönnsirap
Gör så här:
1. Värm upp ugnen till 150 grader. Poppa popcornen och häll sedan ut dem på ett bakplåtspapper.
2. Strö ut salt och cayennepeppar över popcornen. Lägg därefter på bacon och jordnötterna på popcornen.
3. Häll grädden i en kastrull och lägg i tepåsen. Låt dem koka tillsammans på låg värme. Ta därefter bort dem från värmen och låt det stå och dra sig i cirka 15 minuter. Tryck tepåsen mot kanten med hjälp av en sked för att få ut smaken och ta sedan bort tepåsen.
4.Rör sedan samman socker, vatten, lönnsirap i en stor kastrull och låt koka på låg värme tills sockret löser upp sig. Öka värmen till högsta och koka utan omrörning tills sirapen blir bärnstensfärgad (ca 13 minuter). Ta karamellen från värmen och tillsätt omedelbart grädden (blandningen kommer att bubbla upp så var försiktig.) Rör om så att allt blandas. Häll sedan direkt blandningen över popcornen och rör om med en träslev.
5. Sätt in allting i ugnen och baka det tills karamellen är blank och har fäst sig på popcornen (ca 20 minuter). Ta ut det ur ugnen och låt de svalna i ungefär 5 minuter. Bryt därefter isär allt med hjälp av en träslev och låt de svalna i 5 minuter till. Fortsätt göra detta tills allting har svalnat.
Recept & Foto: theendlessmeal.com