Lussebullar
Saftiga och supergoda saffransbullar utan varken ägg, smör eller mjölk. Tricket är silkestofu (men vi lovar, det smakar inte tofu utan bara juligt gott).
Degen räcker till 50 bullar.
Du behöver:
5 dl havregrädde
300 g silkestofu (dvs mjuk)
2 g saffran
1 krm salt
1,5 dl socker
50 g färsk jäst (eller 12 g torr jäst)
16 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin/veganskt smör
mandelmassa
apelsinzest från en halv apelsin (vi gjorde hälften av bullarna med apelsin och hälften utan)
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken och tofun i kastrullen. Vispa tills smeten är slät och fingervarm.
Häll smörblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser upp sig.
Tillsätt socker, saffran och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen tills den släpper från bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men inte för mycket för då blir degen torr.
Låt jäsa under en handduk i 40 minuter (ha mjöl i botten av bunken så att degen inte fastnar i kanterna).
Sätt ungen på 225 °C.
Mjöla din arbetsbänk och knåda degen tills den blir smidig. Var alltid noga med att inte använda mer mjöl än nödvändigt!
Kavlade ut degen och hyvla mandelmassa och apelsinzest ovanpå. Gör snurrade bullar eller gör vanliga lussekatter.
Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en handduk.
Pensla dem med växtmjölk.
Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i 7 minuter eller tills de fått fin färg på toppen.
Foto: Instagram @hendrikabolhuis