Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Årets godaste semla är en dröm för chokladälskaren

Vad sägs om en saftig semla med chokladöverdrag, mockagrädde och en massa nutella i? Vi vet inte riktigt vart vi ska ta vägen men konstaterar att årets semla är en dröm för chokladälskaren!

Det är Gustav Lagerträd som driver bakbloggen Herr Havreflarn som bjuder på det ljuvliga receptet som inte liknar något vi tidigare sett, när det kommer till oemotståndliga och nytänkande semlor.

chokladsemla

Här bjuder Gustav Lagerträd på receptet på sin mumsiga chokladdröm till semla.

Receptet ger ca 20 st bullar och fyllningen är beräknad till 6-8 stycken semlor.

Ingredienser:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst ( ett blått paket ) eller en påse torrjäst
1 dl socker
1 rejäl nypa salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl mjöl

Chokladmousse:

3 dl grädde
100 g choklad

Chokladdragering:

200 g choklad till att vända bullarna och locket i.

Chokladtryffel:

100 g choklad
2 msk grädde
Gör så här: 

1. Förbered choklad-moussen så den hinner kallna ordentligt, hacka chokladen fint och häll i en bunke, värm grädden men den får absolut inte koka, slå den heta grädden över chokladen och rör tills allt blandats. Ställ i kylen.

2. Skär smöret i centimeter stora kuber.

3. Häll eller smula jästen i bunke.

4. Värm mjölken till 36-37 grader.

5. Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl avmjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg.

6. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat.

7. Jag lät degen gå i maskinen ca 10min.

8. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.

9. När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 20 lika stora bitar.

10. Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper.

11. Låt jäsa ytterligare ca 40 min.

12. Sätt ugnen på 225 grader.

13. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

14. Låt svalna på galler.

15. Skär eller klipp av hatten på semlan.

16. Smält chokladen till drageringen över vattenbad och rulla sidorna och hatten på semmelbullarna.

17. Smält chokladen till tryffeln över vattenbad och tillsätt grädden, rör till jämn kräm och spritsa i mitten på bullen.

18. Vispa den kalla chokladgrädden fluffig och spritsa på önskat sätt på bullarna och toppa med hatten och hallon om så önskas.

19. Servera!

Vill du ha mer härlig bakinspiration? Klicka in på Gustavs inspirerande blogg med bakverk för alla smaker.

Foto & källa: Herr Havreflarn

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!