Nöje

Bruce Willis har diagnostiserats med demens

Skådespelaren Bruce Willis familj har utfärdat ett uttalande där de berättar att han har drabbats av demens. “Även om det är smärtsamt så är det en lättnad att äntligen ha en tydlig diagnos”, skriver de.

Foto: Instagram @emmahemingwillis

Det var under torsdagen som Bruce Willis fru, Emma Heming Willis, publicerade ett inlägg på Instagram där hon skrev att skådespelaren har drabbats av demens.

Har drabbats av frontallobsdemens


I inlägget hänvisar Emma till ett längre uttalande där familjen berättar mer utförligt om Bruces tillstånd. I uttalandet tackar familjen allmänheten för det stöd de fått efter fjolårets afasidiagnos:

“Er generositet har varit överväldigande, och vi är otroligt tacksamma för den. För er vänlighet, och eftersom vi vet att ni älskar Bruce lika mycket som vi gör, ville vi ge er en uppdatering”, skriver de.

Familjen skriver att Willis tillstånd har förvärrats sedan han fick diagnosen afasi förra våren. Han har nu fått diagnosen frontallobsdemens.

“Även om det är smärtsamt så är det en lättnad att äntligen ha en tydlig diagnos”, står det i uttalandet.

Bruce Willis och Emma Heming Willis gifte sig 2009 och har två döttrar tillsammans, Evelyn and Mabel. Bruce har dessutom tre döttrar tillsammans med sin ex-fru Demi Moore: Tallulah, Scout, och Rumer.

Foto: Istagram @emmahemingwillis

Fakta om frontallobsdemens

Frontallobsdemens, även kallad pannlobsdemens eller frontotemporal demens, är den tredje vanligaste demenssjukdomen. Sjukdomen kännetecknas av att hjärnskadan framför allt sitter i främre delen av hjärnan i pannloberna.

På samma sätt som vid Alzheimers sjukdom kommer symptomen ofta smygande, men minne och inlärningsförmåga påverkas oftast inte i samma utsträckning vid frontotemporal demens. I takt med att hjärnskadorna sprider sig blir symtomen allt fler och allvarligare. Sjukdomen debuterar ofta i 50 till 60-årsåldern.

Symtom:

– Beteendeförändringar: personlighetsförändring, egocentrerad, dålig eller ingen sjukdomsinsikt, mental rigiditet, omdömeslöshet samt irritation och aggressivitet.
– Emotionella tecken: känslomässig avtrubbning, dålig ansiktsmimik, bristande spontanitet samt oro och depression.
– Språkstörningar: minskat spontant tal, härmar andra och upprepar fraser.

Det finns idag ingen specifik behandling för frontotemporal demens, däremot kan man behandla sekundära symtom som depression, oro och sömnstörning.

Källor: Kunskapsguiden, Svenskt demenscentrum, Alzheimerfonden

Foto: Instagram @emmahemingwillis

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!