Nöje

Detta är den ideala åldern för giftermål – enligt ny forskning

Ny forskning visar att giftermål längre upp i åldrarna kan vara bra av flera anledningar. Nedan berättar vi varför!

Foto: Instagram @negin_mirsalehi

Finns det en perfekt ålder för att gifta sig eller starta ett långvarigt förhållande? Ny forskning som publicerats i “Journal of Family Psychology” har undersökt frågan utifrån personer som gift sig tidigt, samtidigt som många jämnåriga, eller sent (jämfört med snittet) och sett på hur det kan kopplas samman med välbefinnande och möjligheter till framtida lycka.

Ett ökat allmänt välbefinnande

Tidigare forskning har visat att gifta personer upplever ett större allmänt välbefinnande än singlar och frånskilda. Det är dock inte bevisat om detta beror på om folk som i grunden har en större upplevelse av välbefinnande i större grad gifter sig eller om äktenskapet i sig själv leder till en sådan känsla. Frånskilda personer har i större grad ett sämre psykiskt välbefinnande, men det är i de flesta fall något tillfälligt och övergående.

Men det finns andra faktorer som kan påverka känslan av välbefinnande i äktenskapet. När vi blir äldre och upplever personlig utveckling och tar på oss nya sociala roller kan en del av detta innebära att behöva konfronteras med förväntningar om giftermål och familj. Att behöva hantera den besvikelse omvärlden kan uppleva om man bryter mot sådana förväntingar (som ser olika ut i olika kulturer) kan det leda till ångest och olika grader av psykisk ohälsa att uppleva att man rör sig utanför normen. Det behöver inte bara handla om familj och relationer, utan överlag idén om att livet bör se ut på ett viss sätt när man passerat en viss ålder.

Depressiva symtom i medelåldern

Studien har utgått från ett forskningsprojekt som följt kanadensiska vuxna från 18 års ålder under 25 års tid. Dessa har delats in i tre ålderskategorier beroende på när de gift sig. För kvinnor har “tidigt” räknat som före 23 års ålder, “genomsnittligt” mellan 23 och 27 och “sent” efter 27 års ålder. För män beräknades åldern som något högre. “Tidigt” var i de fallen innan 26 års ålder, “genomsnittligt” mellan 27 och 30 och “sent” efter 30.

Resultaten visade att de som gift sig “genomsnittligt” och “sent” i lägre grad upplevde depressiva symtom när de nådde medelåldern. I kombination med att ta en högskoleexamen var det faktum att gifta sig “sent” något som visade sig leda till högre inkomst och generellt sett bättre självkänsla upp i medelåldern.

Svårare att studera och satsa på karriären

Forskningsrapporten slår också fast att en anledning till resultatet kan vara att personer som gifter sig ungt får större utmaningar gällande de ansvar som krävs när man startar familj tidigt. Delvis kan det bli svårare att studera eller satsa på en karriär. Även om studien har vissa begränsningar visar den på att val av tidpunkt för att gifta sig och starta familj kan påverka framtida möjligheter att uppleva lycka. Att gifta sig ungt var ett ideal för bara några generationer sedan, och skiftet vi har sett kan innebära ökade möjligheter för att känna lycka och välbefinnande, även vid äldre ålder.

Källa: Psychology Today

Foto: @negin_mirsalehi

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!