(Enkel!) Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar
Du behöver:
Botten
200 g vit choklad
100 g smör
150 g vetemjöl (2,5 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)
5 g salt (1 tsk)
30 g kokos
110 g ägg, rumstempererade (2 st)
45 g strösocker (0,5 dl)
Vaniljkräm
60 g äggula (3 st)
60 g strösocker (0,75 dl)
25 g majsstärkelse (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g osaltat smör
200 g grädde, vispad
Dekorera
färska jordgubbar
färsk citronmeliss
jordgubbsblommor
limefrukt, zest
Gör så här:
1. Botten
Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
3. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt.
4. Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
5. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
6. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen.
7. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.
Foto: Roy Fares/Köket