Vem älskar inte en riktigt god halloumiburgare? Den populära osten från Cypern har blivit en favorit att ersätta kött med. Men nu går WWF ut med att halloumi kan vara värre än kött.
På sommaren är det många som lägger halloumi på grillen och faktum är att importen av halloumi har fullständigt exploderat de senaste åren. I Sverige har vi gått från att 2011 importera 21 ton till 4 000 ton 2018. I en jämförelse som WWF har gjort bland de europeiska länderna hamnar Cypern högst upp på listan gällande antibiotika till lantbruksdjur. Därför ser WWF allvarligt på den stora ökningen av importen.
WWF kommer i höst gå ut med en ny uppdaterad version av konsumentguiden Köttguiden, och där har de alltså valt att titta närmare på olika importerade ostar som ersätter köttet på många svenskars tallrikar. I dag räknas antibiotikaresistens som det största hotet mot den globala folkhälsan och om inget görs mot att bromsa antibiotikaresistensen räknas tio miljoner människor att dö år 2050 tillföljd av detta. Och det är nu oklart om halloumi kommer få grönt ljus i den kommande rapporten.
– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till SVT Nyheter.
Att frossa i den cypriotiska osten är dock helt ofarligt eftersom den i sig inte innehåller antibiotika. Däremot påverkar antibiotikaanvändningen inom djurhållningen även oss människor. Så minskar vi inte användningen av antibiotika kommer det i framtiden bli svårt att bota många infektionssjukdomar som vi i dag botar med antibiotika.
Vill du fortsätta äta din halloumiburgare? Då kan du i stället för den cypriotiska osten välja grillost eller eldost som är producerad i Sverige, där vi har mycket striktare användning av antibiotika inom djurhållningen.
Källa: SVT Nyheter.