Här kommer Hanna Göranssons recept på det perfekta julbrödet med mandlar och dadlar!
Foto: Hanna Göransson/Metro Mode
Kryddigt julbröd
Receptet ger 1 bröd i brödform
Du behöver:
- 3-4 dl valfri mjölk (beroende på hur mycket vätska mjölen absorberar, du kan t.ex. använda rismjölk)
- 1 msk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
- 1 tsk äppelcidervinäger, kan uteslutas
- 2 msk smält kokosolja1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl nyponskalmjöl
- 2 1/2 dl bovetemjöl
- 1 dl quinoamjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1/2-1 dl russin
- 1 tsk mald nejlika
- 1 tsk malda pomeransskal
- 1 1/2 msk brödkryddor
- 1 krm mald kardemumma
- 1 krm kanel
Bakplåtspapper till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör därefter ner de blöta. Blanda väl till en tjock och stabbig smet. Häll smeten i en brödform med bakplåtspapper i. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Grädda i cirka 60 minuter. Knacka lite lätt på det efter ca 45-50 min, om det låter stumt och ”studsar” tillbaka samt har en krispig yta är det klart.