Nöje

Lär dig ett nytt språk – Språkexpertens 5 enkla steg

Dags att damma av din gamla skolfranska, eller är det här hösten då du äntligen lär dig mer än ett enkelt hola på spanska? Vi har samlat de bästa tipsen för att lära sig ett nytt språk. Här språkcoachens fem steg till att utöka ditt ordförråd på ett smart och snabbt sätt. 

Foto: Unsplash

I sitt jobb som språkcoach hjälper Luca Lampariella personer som vill lära sig nya språk att hitta den inlärningsmetod som funkar bäst för just dem.

– Det handlar om att få inställningen att “jag kan göra det, och så här ska jag fixa det”, säger Luca till Babbel Magazine.

Luca vet vad han pratar om, han talar själv elva språk på medel- till avancerad nivå – och majoriteten av dem har han lärt sig som vuxen. Här delar Luca med sig av fem grundprinciper att följa för att bygga upp ett bra och användbart ordförråd i ett främmande språk.

1. Välj ut

Alla språk består av hundra tusentals ord, så ditt första steg är att lära dig vilka som är mest intressanta för dig. Förmågan att filtrera bort onödiga ord är en av de mest underskattade färdigheterna för en person som ska lära sig ett nytt språk. Det är ungefär som att läsa hela tidningen bara för att komma till sportdelen, gör inte det misstaget. Satsa i stället på de mest användbara orden, och utveckla därefter dina kunskaper med ord som fyller dina dagliga behov och som överensstämmer med dina intressen.

Enligt Luca så utgör de 3000 mest frekventa orden hela 90 procent av det du säger under en dag (du behöver alltså inte kunna en miljon ord, vilket är antalet ord som engelskan består av).  Börja alltså med termer som passar i vanliga vardagssituationer och -konversationer, till exempel verb som att åka, att gå, att vilja ha – och synonymer som namn, hus, bil, stad, hand och säng. Om du fokuserar på ord som är väldigt användbara för dig så är det mindre risk att du glömmer dem.

Foto: Unsplash

2.  Associera

Att identifiera användbara ord är alltså nyckeln till din inlärningsprocess, men om du försöker att lära dig de här orden utan något sammanhang så kommer det bli svårt att passa in dem när du sen ska använda språket aktivt. Och nyckeln till att bygga det här sammanhanget är association. Våra hjärnor gör det naturligt, men vi kan också ta medveten kontroll över processen. Ta orden här ovanför som exempel; hus, bil, stad, hand och säng. Om du lär dig dem i färdiga meningar så kommer du ha mycket lättare att koppla ihop olika ord i ditt huvud, än om du lär dig varje ord utan att tänka på hur du ska använda dem.

3. Blicka tillbaka

Orden och meningarna du lärde dig för några dagar sedan försvinner sakta men säkert ur ditt minne, om du inte ständigt går tillbaka för att återupprepa det du lärt dig. Det brukar kallas för the forgetting curve” när något du lärt dig ena dagen sakta men säkert försvinner ur tanken efter några dagar. Du kan motverka det här genom att med bestämda tidsintervall gå tillbaka för att repetera kunskapen (parallellt med att du lär dig nya ord och fraser), då kommer kunskapen lättare att fastna i ditt långtidsminne.

4. Lagra kunskapen

Varje gång du lär dig ett nytt, användbart ord eller en mening– vare sig det är när du pratar med någon, lyssnar på en podcast eller läser en bok – se till att du lagrar informationen genom att skriva ner det du lärt dig på din telefon eller i ett anteckningsblock. På så sätt kan du blicka tillbaka på det du lärt dig (enligt punkt 4) när du har en ledig stund.

5. Använd språket!

Den sista principen för att lära sig språket är att använda ditt nya ordförråd (så mycket som möjligt) i konversationer. Forskning har visat att det är mycket effektivare att upprepa ord till en annan person än att säga dem högt för sig själv. Så ju mer du aktivt engagerar dig i att prata med andra personer, desto mer kommer ditt minne och flyt i språket att utvecklas.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!