Violtårta
Du behöver:
10-12 bitar
Tårtbotten:
6 ägg,
6 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
150 g smör
2 dl mjölk
Lila colorpaste till ombre-effekten i tårtbottnarna
Tårtfyllningar:
Rårörda hallon:
200 g hallon
2 tsk florsocker
Violgrädde:
3 dl grädde
1 dl kanderade violer
2 dl hackad vit choklad
Mascarponekräm:
500 g mascarpone
4 dl kesella
4 msk färskpressad citronjuice
2 msk rivet citronskal
3 dl florsocker
Lila colorpaste
Dekor:
Vit choklad hyvlad i stora flarn
Färska violer
kanderade violer
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl försiktigt i smeten.
Smält smöret och häll i mjölken.
Häll i smörblandningen i smeten och blanda allt.
Häll upp samma mängd smet i sex olika skålar och tillsätt lila färg i färgskala mörk till ljus.
Smöra och bröa 6 st formar i storleken 15 cm I diameter och häll över en smet I varje.
Gräddas i ca 15-20 min.
Fyllningar:
Rårörda hallon:
Mosa hallonen och låt rinna av.
Blanda sedan med florsockret.
Violgrädde:
Vispa grädde och rör ner violessence, kanderade violer och vit hackad choklad.
Bred ut ett lager över de rårörda hallonen.
Mascarponefrosting:
Blanda alla ingredienser och bred ett tunnt lager over hela tårtan. Låt sedan stå och vila I kylen minst 15 minuter.
Bred sedan over ett till lager på tårtan.
Montering:
Bred på ett tunt lager rårörda hallon på varje tårtbotten.
2. Bred ett lager av violgrädde ovanpå de rårörda hallonen.
3. Lägg ihop bottnarna.
Topping:
Värm 100 g vit choklad I micron någon sekunder för att sedan hyvla chokladflarn med hjälp av en osthyvel.
Toppa tårtan med de hyvlade vita chokladflarnen tillsammans med färska och kanderade violer och några färska hallon.
Recept: Cassandra Lundgren
Foto: TV4