Nöje

Studie visar: Husdjur effektivt mot depression

Husdjur ger mycket glädje och det ligger någonting i att husdjursägare behandlar sina djur som sina egna barn. En studie från Clínica Médico-Psiquiátrica da Ordem visar att ett adopterat husdjur kan vara en bra medicin mot depression.

Foto: Pexels/Unsplash

Det finns många hälsofördelar med att skaffa husdjur – stressnivån sjunker, du sover bättre och du får en mer aktiv livsstil. Nu visar forskning att det även kan hjälpa mot depression. Portugisiska forskare från Clínica Médico-Psiquiátrica da Ordem, har undersökt sambandet mellan husdjur och depression.

Forskarna Jorge Mota Pereira och Daniela Fonte undersökte 80 patienter med svår depression och 33 av dessa gick med på att adoptera antingen en hund eller en katt. Patienterna tog antidepressiva redan, så undersökningen syftade på att husdjur skulle förbättra patientens mående, snarare än att husdjuret skulle ersätta befintlig medicinsk vård.

Undersökningen pågick i 12 veckor och sedan lät man utvärdera vad för effekter ett husdjur hade på deltagarnas mående. Resultatet visade att de nya husdjursägarna mådde bättre, både i jämförelse till deras tidigare mående samt kontrollgruppen.

– Att ta hand om ett husdjur visade på samhörighet och vänskap som i sin tur förbättrar den mentala hälsan, menar forskarna.

Ansvaret som kommer med att ta hand om ett djur menar forskarna kan förbättra symptomen på en depression. Djurägarna behöver gå upp på morgonen för att ta hand om djuret och ge mat. Hundägare behöver även gå ut för att rasta hunden vilket ökar den fysiska aktiviteten. En annan fördel med hund är att man får komma ut och träffa nya människor som också har hund och därmed byta erfarenheter och öva på den sociala förmågan.

Forskarna menar att adoptera eller skaffa ett husdjur kan vara ett sätt att förbättra effekten av en redan befintlig behandling.

Läs även:

Studie visar: många skaffar husdjur för att öva inför en framtida föräldraroll.

Forskare: Därför ska du låta din fyrbenta vän sova i sängen.

Studier visar att kattmänniskor är mer intelligenta än hundmänniskor.

Studie visar: Kvinnor får bättre sömn av att sova med hunden.

Studier visar: vi väljer hunden framför andra människor.

Foto: Pexels/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!