Nöje

Psykologen: Amber Heard har två personlighetsstörningar

Johnny Depps expertvittne, psykologen Shannon Curry, menar att Heard lider av två psykiatriska diagnoser, däribland histrionisk personlighetsstörning. Men hennes uttalanden utmanas av en annan expert som kallar diagnosen för “papperskorgen för mental hälsa”.

Foto: Skärmdump Law & Crime

Under tisdagen vittnade Johnny Depps expertvittne, psykologen Shannon Curry, i rättegången mellan Depp och hans exfru Amber Heard.

Under sitt vittnesmål berättade Curry att hon efter två separata, direkta undersökningar av Heard samt granskning av tidigare psykologiska utredningar kom fram till två psykiatriska diagnoser: histrionisk personlighetsstörning och borderline personlighetssyndrom (emotionellt instabilt personlighetssyndrom).

“Mycket ilska”

Curry menade att personer med denna personlighet kan vara “väldigt destruktiva”, “dramatiska, oberäkneliga och oförutsägbara”. Hon sa även att de hade en “underliggande drivkraft att inte överges, men också att stå i centrum”.

Enligt henne representerar borderline personlighetssyndrom en instabil personlighet, att vara känslig för att bli avvisad, svårigheter att reglera sitt beteende, liksom “mycket ilska, grymhet mot svagare personer, att man är intresserad av sin image, uppmärksamhetssökande”, samt “mycket undertryckt ilska som kan ‘explodera'”.

Curry sade även att det är typiskt för personer som har borderline personlighetssyndrom att angripa sina partners:

“De kan hota med rättssystemet, hota med att ansöka om besöksförbud, hävda [att de har utsatts för] övergrepp.”

“Papperskorgen för mental hälsa”

Vissa anser dock att Shannon Currys uttalanden om Amber Heard är kontroversiella. Dr Jessica Taylor, tidigare universitetslektor i rättspsykologi och kriminalpsykologi vid Derby universitet i England, menar att de två diagnoser som Curry ställt inte är bevisade medicinska tillstånd, utan “högst kontroversiella psykiatriska etiketter”:

“Det är upprörande att en psykolog 2022 skulle vittna om att en kvinna har histrionisk personlighetsstörning”, säger Taylor till den brittiska tidningen Independent.

Taylor berättar vidare att histrionisk personlighetsstörning kommer från diagnosen “hysteri”, som bara kunde ges till kvinnor. 1980 ändrades diagnosen till histrionisk personlighetsstörning i manualen Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar.

Psykiatriker påstod att kvinnor med denna personlighetsstörning var “labila, egocentriska, förföriska, frigida och barnsliga”:

“Kvinnor kunde diagnostiseras med dessa termer för att inte le tillräckligt mycket, inte ge män tillräckligt med sex, vara lesbiska eller bisexuella, för påstridiga, ha för starka åsikter, lämna sina män eller till och med för att läsa för många böcker”, säger Taylor.

Enligt henne blev hysteri och histrionisk personlighetsstörning kända som “papperskorgen för mental hälsa”, och att många inflytelserika specialister förkastade deras existens.

Avsevärt vanligare att kvinnor diagnostiseras

Taylor kallar dessutom Currys andra diagnos, borderline personlighetssyndrom, för “ännu en diagnos som slängs på kvinnor” och påpekar att kvinnor löper minst sju gånger så stor risk att få diagnosen än män.

Hon menar att mäns psykiska ohälsa rutinmässigt används för att få dem att framstå som “sårbara och utsatta”, medan kvinnors psykiska ohälsa används för att få dem att framstå som “avvikande och farliga”.

Läs även:

Amber Heards sjuksköterska vittnar om drogmissbruk och svartsjuka.

Johnny Depp om avskuren fingertopp och avföring i sängen – anklagar Amber Heard.

Elon Musk och James Franco kommer inte vittna i rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard.

Ireland Baldwin: Amber Heard är en fruktansvärd person.

Över 3 miljoner namnunderskrifter kräver att Amber Heard tas bort från Aquaman 2.

Källor: The Guardian, Independent

Foto: Skärmdump Law & Crime

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!