Chokladsemla - en lyxig semla fullproppad med choklad
Receptet ger ca 20 st bullar och fyllningen är beräknad till 6-8 stycken semlor.
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst ( ett blått paket ) eller en påse torrjäst
1 dl socker
1 rejäl nypa salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl mjöl
Chokladmousse:
3 dl grädde
100 g choklad
Chokladdragering:
200 g choklad till att vända bullarna och locket i.
Chokladtryffel:
100 g choklad
2 msk grädde
Gör så här:
1. Förbered choklad-moussen så den hinner kallna ordentligt, hacka chokladen fint och häll i en bunke, värm grädden men den får absolut inte koka, slå den heta grädden över chokladen och rör tills allt blandats. Ställ i kylen.
2. Skär smöret i centimeter stora kuber.
3. Häll eller smula jästen i bunke.
4. Värm mjölken till 36-37 grader.
5. Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, de tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg.
6. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat.
7. Jag lät degen gå i maskinen ca 10min.
8. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.
9. När degen jäst ta upp på mjölat underlag och dela degen i 20 lika stora bitar.
10. Rulla till släta bullar och lägg på bakplåtspapper.
11. Låt jäsa ytterligare ca 40 min.
12. Sätt ugnen på 225 grader.
13. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
14. Låt svalna på galler.
15. Skär eller klipp av hatten på semlan.
16. Smält chokladen till drageringen över vattenbad och rulla sidorna och hatten på semmelbullarna.
17. Smält chokladen till tryffeln över vattenbad och tillsätt grädden, rör till jämn kräm och spritsa i mitten på bullen.
18. Vispa den kalla chokladgrädden fluffig och spritsa på önskat sätt på bullarna och toppa med hatten och hallon om så önskas.
19. Servera!
Foto: & Recept Herr Havreflarn